GEOS'un en önemli farkı müthiş öğretmenleri olmasıydı

Mustafa Albayrak, 9 yıllık öğretmen. İstanbul da bir devlet lisesinde idareci olarak çalışıyor. Geçtiğimiz yaz, Atlas ın burs kampanyasında şanslı kişilerden biri oldu, bir ay boyunca Los Angeles'ta ki GEOS dil okulunda eğitim aldı. "Okulun en önemli farkı, bir eğitimci olarak söylüyorum, müthiş öğretmenleri olmasıydı" diyor.

ABD de 4 hafta dil eğitimi almak nasıl bir deneyimdi?
Harika bir deneyim oldu. Bulunduğum yerde tek Türk öğrenci olmanın verdiği sorumluluğu iyi bir biçimde değerlendirdiğimi düşünüyorum. Zira sadece dil kursu değil aynı zamanda kültürler arası diyalog söz konusu ve siz orada şahsınız olarak değil de milliyetiniz olarak anıldığınızı hissettiğinizde farklı bir heyecan ve sorumluluk hissediyorsunuz..

Eğitim aldığınız okul hangisiydi, olanakları nasıldı?
GEOS-Los Angeles ta eğitim aldım. 2-3 farklı okula gitme şansı buldum orada ve samimiyetle söylüyorum ki en iyisiydi. En önemli farkı da, bir eğitimci olarak söylüyorum, müthiş öğretmenleri olmasıydı.

Nasıl arkadaşlıklar kurdunuz?
Çok çabuk arkadaş edinebilmenize olanak sağlayan bir ortak yaşam söz konusu zaten. Ayrıca eğitim, yaşam ve sosyal yapıları farklı insanlarla arkadaşlık kurarken aslında Avrupalılarla ne kadar yakın olduğumuz daha iyi anlaşılıyor. Kuralların içinde rutin yaşam kültüründen gelmiş insanların içinde bir Türk olarak star olmak çok kolay. Zira hakikaten biz girişken milletiz. Bunu daha iyi anladım.

Nasıl konakladınız?
Aile yanında konakladım. Çok da rahattı. Biraz hijyen sorununu aşmak güç ancak alışıyorsunuz.

Yaptığınız 4 haftalık yolculuğun size öğrettiği en önemli şey ne oldu? Bu deneyim mesleğinize nasıl yansıdı?
Daha önce Avrupa'nın birçok ülkesine gitmiştim. Fakat ABD de ilk kez bulundum. Öğrendiğim birçok şey oldu. Özellikle ABD de Türk insanının imajının Avrupa dan çok farklı olduğunu gözlemledim. Mesleğime nasıl yansıdığını aslında öğrencilerime sormak gerek.

Gittiğiniz okulda dil eğitimi almak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?
Her şeyden önce çok girişken olmaları gerek. Yanlarına Türkiye ile ilgili doküman almaları faydalı olabilir. Kalacakları aileye gitmeden önce küçük bir hediye götürmeleri bence önemli. Okulda da arkadaşlarıyla iletişimlerinde güler yüzlü olmak çok yararlı olacaktır. GEOS Asyalıların çoğunlukta olduğu bir okul. Öğrencilerin yemek kültürü farklı. Ben vejeteryan olmayı denemek zorunda kaldım. Sabahları ve hafta sonları spor yapmak çok hoş. Zira çok farklı insanlarla tanışabiliyorsunuz. Bir de notebook'u olan arkadaşlar bence yanlarına alsınlar zira gerek duyabilirler. Son olarak GEOS Los Angeles a gidenlere muhakkak San Fancisco'ya uğramalarını tavsiye ederim.

  • Paylaş: