İngiltere görülmeye değer bir ülke

Atlas Danışmanlarından Özge Kubilay, öğrencilere daha iyi danışmanlık verebilmek için 2 haftada İngiltere deki 3 şehirde 28 okulu ziyaret etti. "İngiltere gerçekten de hem tarihi anlamda hem de kültür anlamında görülmeye değer bir ülke. Öğrenciler hem eğitim alıp, hem de farklı bir kültürü yakından tanıyabilme şansına sahip olabiliyorlar" diyor.

Katıldığınız gezinin programını anlatır mısınız? Hangi şehirleri ve okulları ziyaret ettiniz?
Gezi programı toplam 2 hafta sürdü. Toplam 3 şehir ve 28 okul ziyaret ettim. İlk hafta Brighton ve Oxford da ikinci hafta ise Londra da bulundum. Her üç şehirde de Eurocentres, Embassy CES, St. Giles, Language Studies International, British Study Centres, The English Language Centre, Sprachcaffe, Malvern House, Oxford House College, Kings School of English, Aspect, Regent, Geos ve International House ı ziyaret ettim.

Ziyaret ettiğiniz okullarda ne gibi program seçenekleri var ve fiyatları nasıl ?
Genel olarak ziyaret ettiğim okullar dil okulları olduğu için genel İngilizce ve yoğun İngilizce programları bulunmaktadır. Bunun dışında IELTS, Cambridge hazırlık programları ve foundation programları da bulunmaktadır. Öğrenciler yoğun İngilizce programları alırken, öğleden sonraları da IELTS hazırlık programı alabilmektedirler. Bazı okullarda da sertifika programları vardır. Öğrencilerin İngilizce seviyesi belli bir düzeye gelince, eğitimlerini sertifika programlarıyla tamamlayabiliyorlar. Fiyatlar genel olarak seçilen şehre, okula ve ders saati yoğunluğuna göre değişebiliyor. Fakat, çeşitli okulların dönem dönem promosyonları olabiliyor. Öğrenciler okulların promosyonlarıyla ilgili bilgiyi de Atlas eğitim danışmanlarından edinebilirler ya da Atlas e-bültenden takip edebilirler.

Bu okulların şartları ve koşulları nasıl? Öğrencilerin okullar hakkında bilmeleri gereken önemli şeyler neler?
Okullarda her yaştan, her milletten ve her seviyeden öğrenciler bulabilmek mümkün. Dil programlarına katılabilmek için herhangi bir seviyeye sahip olmak gerekmiyor. Okulun başladığı ilk gün öğrencilere seviye tespit sınavına giriyorlar ve İngilizce seviyelerine göre bir sınıfa yerleştiriliyorlar. Okulların hepsinde kablosuz Internet bağlantısı bulunmakta ve öğrenciler ders saati dışında istedikleri zaman Internet e bağlanabiliyorlar. Okullarda tüm imkanlar mevcut (multi-media lab. kütüphane, kafeterya, öğrenci danışmanlık hizmeti, okulların düzenlediği kültürel ve sportif geziler). Öğrenci sayısı ve sınıf sayıları okuldan okula değişmekte. Fakat, genel anlamda öğrencilerin eğitimini destekleyen tüm aktiviteler okullarda bulunmakta. Öğrenciler bulunduğu süre içerisinde eğitimlerini en iyi şekilde geliştirebilirler.
Ziyaret ettiğim okullarda birçok Türk öğrenciyle de görüşme şansım oldu. Öğrenciler genel olarak bulundukları şehirden, okuldan, eğitim standardından ve yaşamlarından memnunlar. Türk öğrencilerin dil seviyelerini daha çabuk ilerletebilmeleri için birbirlerinden uzak durmaları gerekiyor. Öğrenciler okuldaki aktivitelere katılıp, farklı kültürden insanlarla da iletişim kurarlarsa bu hem onlara dili ilerletme imkanı hem de farklı kültürleri tanıma imkanı sağlar.

Konaklama seçenekleri neler?
İngiltere de okulların sunduğu çok fazla konaklama seçeneği bulunmaktadır. Aile yanı konaklaması, yurt konaklaması ve öğrenci evleri gibi… Öğrenciler ilk bir ay için aile yanı konaklaması daha sonra da arkadaşlarla ortak bir ev tutmayı tercih ediyorlar. İlk bir ay için öğrencinin hem adapte olması, dil pratiğinin ilerlemesi hem de kültürü yakından tanıyabilmesi için aile yanı konaklaması daha uygun diye düşünüyorum. Aile yanı konaklamasında öğrenciler İngilizce pratiği daha fazla yapabilirler. Özellikle altını çizmek isterim ki, aile yanı konaklaması tercih eden öğrencilerin farklı kültüre sahip bir aileyle yaşadıklarını unutmamaları gerekir. Bunun dışında yurt konaklaması da mümkün. İngiltere de bulunduğum süre içerisinde yurtları gezme imkanım da oldu. Gerçekten de okulların modern, donanımlı, temiz ve öğrencilerin ulaşabilecekleri her türlü imkana sahip yurtları var. Yurtlar genel olarak okula çok yakın bir yerde bulunuyor. Aile yanı tercih edenler için ise ulaşım genellikle problem değil. Okullar genel olarak şehir merkezinde ya da şehir merkezine yakın olduğu için metroyla, otobüsle ya da yürüyerek okullara ulaşabilmek mümkün.

Eklemek istedikleriniz var mı?
İngiltere gerçekten de hem tarihi anlamda hem de kültür anlamında görülmeye değer bir ülke. Öğrenciler hem eğitim alıp, hem de farklı bir kültürü yakından tanıyabilme şansına sahip olabiliyorlar. Londra'yı pahalı ve kozmopolit olması nedeniyle çok fazla önermiyorum.  Brighton ve Oxford şehirleri öğrencilere önerebileceğim şehirler arasında.  Brighton güneyde bir sahil kenti.  Oxford ise daha çok tarihle bir arada yaşamak isteyenler için önerilebilecek bir şehir. Ayrıca 24 hafta üzeri eğitime giden öğrencilerin vizelerine çalışma izni de eklenebiliyor. Bu durumda öğrenciler haftada 20 saat çalışma iznine sahip olabiliyorlar.
Atlas'ın İngiltere şubesinin Londra'da açıldığını da özellikle belirtmek isterim. Atlas eğitim danışmanları öğrenciler eğitime başladıktan sonra da her türlü konuda onlara yardımcı olmaktadırlar. Ancak, öğrencilerin eğitim aldıkları ülkede bir şubemizin olması kuşkusuz ki onlara birçok konuda daha fazla avantajlar sağlayacaktır.

  • Paylaş: