Öğrenciler, kültür şoku yaşamamak için yurtdışına gitmeden önce bilgi edinmeliler

Atlas danışmanları, danışmanlık verdikleri öğrencilerin ihtiyaçlarına en uygun okulları belirleyebilmek amacıyla yurtdışındaki okulları ziyaret ediyor. Geçtiğimiz ay Aslı Çoban, İngiltere’deki okulları gezerek bulundukları bölgeleri, okulların fiziksel şartlarını ve eğitim metodlarını inceledi. “Öğrencilere kültür şoku yaşamamaları için gitmeden önce o ülkenin kültür, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları gibi bilgi toplamalarını tavsiye ederim” diyen Çoban’a izlenimlerini sorduk.

 

İngiltere’de okulları ziyaret ettiniz?

Eurocentres’ın Londra, Lee Green, Brighton, Cambridge ve Bournemouth okullarıyla, St.Giles International Londra Merkez ve St.Giles Highgate, Embassy CES Greenwich, Bloomsbury International, Sprachcaffe, Malvern House, ISIS,Golders Green, Hampstead School of English, gibi bir çok saygın ve popüler İngiliz okulunu görme fırsatı buldum.

 

Okullar arasında ne gibi farklılıklar var?

Okullar arasında öğrencilere sunulan imkanlar, fiziksel şartlar, Türk öğrenci yoğunluğu, okulların bulunduğu bölgeler, eğitim standartları ve metodları konusunda ciddi farklılıklar var.

Kimi okullar merkezi bölgelerden çok uzakta konumlanmışken, kimi okullar, eğitimi olumsuz etkileyecek kadar yoğun, kalabalık ve gürültülü bölgelerde bulunuyor. Bazı okullar eğitim amacıyla inşa edilmiş modern binalara sahip, bazıları sonradan restorasyonla okula çevrilmiş İngiliz evlerinde eğitim veriyor. Okullar arasında ferah, teknolojik donanıma sahip rahat sınıflı olanlar da var, çok daha dar ve kısıtlı imkanları bulunanlar da. Bazı okullar, öğrencilerine ders aralarında ya da dersten sonra bir araya gelebilecekleri kantin ve yemekhane gibi imkanlar sunarken bazı okullarda sadece kahve ve bisküvi makineleri mevcut.

 

Bu izlenimlerinizin size danışmanlık yaparken faydası oluyor mu?

Tabii ki bu farklılıkları yerinde gözlemlemek öğrencilerimizin ihtiyaçlarına en uygun alternatifleri belirleme konusunda bizlere çok yardımcı oluyor.

 

Okullarda Türk öğrencilerle görüşme fırsatı buldunuz mu?

Ziyaret ettiğim her okulda Türk öğrencilerle görüşmeye ve kendilerinin düşüncelerini almaya çalıştım. Genellikle araştırma sürecinde profesyonel yardım almış, konusunda uzman danışmanlarla çalışmış öğrenciler gelmeden önce bütün şartları zaten biliyor oldukları için İngiltere’de eğitim alıyor olmaktan dolayı memnunlardı. Yeterince araştırma yapmamış, bir uzman desteği almamış ya da ihtiyaçları tam olarak anlaşılmamış öğrencilerde ise aynı memnuniyeti göremedim.

 

Peki ne önerirsiniz?

Gelmeden önce yeterince ön hazırlık yapmış öğrenciler sosyal hayata çok kolay uyum sağlayarak hem çok keyifli hem de çok verimli bir eğitim süreci yaşıyorlar. Öğrencilere kültür şoku yaşamamaları ve alışma dönemlerini en kısa sürede atlatmaları için gitmeden önce o ülkenin kültür, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, sosyal ilişkiler gibi konularda mümkün olduğunca fazla bilgi toplamalarını tavsiye ederim.

 

Yurtdışında öğrenim görmekte olan Türk öğrencilere genel önerileriniz var mı?

Türk öğrencilerin gözlemlediğim en büyük sorunlarından biri genellikle gruplaşarak bir arada dolaşmaları ve bu yüzden İngilizceye adapte olma sürelerinin uzaması. Tüm öğrencilere tavsiyem sınıflarında ve okullarındaki diğer yabancı öğrencilerle de kaynaşmaları ve mümkün olduğunca İngilizce konuşarak dil pratiklerini geliştirmeleri.

 

İngiltere’de eğitim görmeyi düşünen öğrencilere mesajınız nedir?

Araştırma aşamasında şehir, okul, konaklama ya da program tipi gibi konularda en doğru seçimleri yapabilmeleri için mümkün olduğunca çok araştırma yapmalarını ve bu konuda profesyonel destek almalarını öneririm. Doğru bir planlama yapılmadığı taktirde sonuç zaman kaybı ve hayal kırıklığı olabilir. Öğrenciler ayrıca İngiltere’ye ayak bastıkları ilk günden itibaren eğitim amaçlarına konsantre olmalı ve İngilizce konuşulan sosyal bir ortamda bulunmanın avantajlarını sonuna kadar kullanmalılar. Pratik yapabilmek için günlük hayatta sosyalleşebilmek de çok önemli.

İlk günlerinizde ülkenize ve ailenize özlem duyabileceğinizi, henüz hiçbir arkadaş ya da tanıdığınız olmadığı için kendinizi yalnız hissedebileceğinizi, yeni ortamınıza alışabilmeniz için zamana ihtiyacınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yine ilk günlerinizden itibaren eğitim amacınıza odaklanmanız karşılaşabileceğiniz zorlukların üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır.

  • Paylaş: