Meğer Malta düşündüğümden daha güzel bir yermiş!

Atlas Danışmanlarından Mergül Ürpekli, bu ay Malta ya yaptığı gezide, Malta’da İngilizce eğitim olanakları ve öğrencilerin hayat şartlarını yakından görme imkânı buldu. Özellikle yaz döneminde hem dil eğitimi hem tatil için tercih edilen bu küçük ada ülkesinde ne gibi hayat şartları, eğitim ve konaklama olanakları olduğunu Mergül hanıma sorduk.

 

Malta ya yaptığınız geziden bize kısaca bahseder misiniz?

 

İtalya’nın güneyinde bulunan Malta adası özellikle yaz döneminde öğrencilerin hem tatil hem dil eğitimi için öncelikli tercihleri arasında oluyor. Camellot Turizm in düzenlemiş olduğu bu gezi sayesinde Malta yı yakından tanıma imkânı buldum. Amacımız Malta daki okulları görmek ve Malta kültürünü her yönüyle tanımak. Sonuçta biz Malta da eğitim hakkında da öğrencilerimize danışmanlık veriyoruz. Onların beklentisine göre bir okul ve ülke seçiminde biz donanımlı olmamız çok önemli. Bu açıdan, katıldığım gezi bizim için çok faydalı oldu.

 

Bize kısaca Malta yı anlatır mısınız?

 

Açıkçası bu gezi öncesinde Malta hakkında biraz ön yargılarım vardı. Ancak geziden sonra fikirlerim değişti. Malta nın ana dili İngilizce ve Maltaca. Ben en çok Maltacayı ve Maltalıları merak ediyordum. Günlük hayatta İngilizce ve Maltaca kullanılıyor. Ancak kullanılan İngilizcede Malta aksanı hissediliyor.

Maltaca çok zengin bir dil aslında. Arapça, İtalyanca ve İngilizce dillerinden oluşmuş.

 

Malta tarih dolu ve ayrı güzellikleri olan şirin bir ada ülkesi. Ada'nın kendine has birçok özellikleri var.

Bir şehrinde yüzyıl geriye gidiyor, ona yakın bir şehrinde ise günümüze geri dönüyorsunuz. Malta da kaybolma korkusu yaşamazsınız, çünkü şehirler hem birbirine yürüme mesafesinde hem de çok düzenli bir plana oturtulmuş. Bu nedenle birkaç hafta içinde Malta’yı keşfetmeniz mümkün. Bu da size kısa sürede birçok yeri görme fırsatı sağlıyor. Malta insanları misafirperver ve güler yüzlü.

 

Geçmişte İngilizler uzun bir süre ülkenin hakimi olduğu için İngiliz dili, kültürü ve eğitim sistemi ülkenin tüm unsurlarıyla özdeşleşmiş. Malta günümüzde de geleneksel olarak İngiliz Uluslar Topluluğu

üyesidir ve İngiliz geleneğinin bir parçası olmayı sürdürmektedir. Malta’nın Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz bölgelerine kolay ulaşılabilir konumu, ana dilinin İngilizce olması ve gelişmiş sosyal,

Ekonomik ve teknik imkânları ve ılıman iklimi bu ülkenin dil eğitimi ve üniversite öğrenimi için de çok tercih edilmesini sağlıyor.

 

 

Malta da hangi dil okullarını ve üniversiteleri ziyaret ettiniz?

 

Malta da sadece bir tane üniversite var; Malta Üniversitesi. Donanımlı ve büyük bir kampüs ortamında

Maltalı öğrencilerin yanı sıra birçok uluslararası öğrencisi de mevcut.

 

Ziyaret ettiğim dil okulları ise; Chamber College, Sprachcaffe, ESE, EF,IELS, Link,Club Class, Inlingua, EC,English Language Academy ve Actilingua yer alıyor.

 

 

Ne gibi programlar var bu okullarda?

 

Dil okullarında Genel İngilizce, iş İngilizcesi, sınav hazırlık İngilizcesi, akademik İngilizce

Yöneticiler için iş İngilizcesi, 8–13 yaş grubu çocuklar için yaz kampları, 14–18 yaş gurubu gençler

İçin gençlik kursları ve mesleki İngilizce gibi programlar benzerlik göstermekle beraber

Fiyat açısından birbirlerinden farklılar. Fiyatlar eğitim kalitesi ve okulların olanaklarıyla doğru orantılı

Olarak değişiyor.

Malta üniversitesinde ise durum biraz daha farklı. Akademik İngilizcenin yanı sıra üniversite ve mastır seviyesinde birçok farklı program seçenekleri bulunmaktadır.

 

 

Malta nın eğitim sistemi nasıl peki? Üniversite ve mastır eğitim süresi nedir?

 

Malta nın eğitim sistemi İngiliz eğitim sistemi gibidir. Yani, lise eğitimi 4 yıl üniversite eğitimi 3 yıl

Ve mastır eğitimi de 1 yıldır. Ancak bu süreler programlara göre değişiklik göstermektedir. Türk öğrencilerimiz, ingiltere de olduğu gibi Malta da üniversite eğitimlerine başlamadan önce 1 yıl

foundation programını tamamlamaları gerekecek. Üniversitenin kabul şartları yeterli seviyede İngilizce ve not ortalamasıdır.

 

 

Eğitim ücretleri nasıl? Diğer ülkelere göre daha mı ucuz?

 

Ortalama dil eğitimi ücretleri aylık 350€ - 1000€ arasında değişmektedir. Bazı okulların Türk öğrencilerine sunduğu indirimli fiyatlar çok cazip. Çok kaliteli okulların belli dönemlerde çok uygun fiyatları olabiliyor. Bunun için öğrencilerimizin her ay e-dergimizi takip etmelerini tavsiye ederim.

 

Üniversite eğitim ücreti ise 5000- 7000€ arasında değişmektedir.

 

 

Malta da öğrencilerin konaklama seçenekleri ve fiyatları neler?

 

Genelde öğrenciler okul yurtlarında veya aile yanında kalabiliyorlar. Okul yurtları apartman şeklindedir

ve genelde birçoğu okula çok yakındır. Bunların fiyatları şartlarına göre aylık 300–500€ civarında.

Ayrıca öğrenciler kendi imkânlarıyla da konaklama ayarlayabiliyorlar.

 

 

Bir öğrencinin aylık ortalama cep harçlığı nedir acaba?

 

Konaklama dışında aylık ortalama 300–400€ cep harçlığı bir örenciye yeterli olur.

 

 

Malta da eğitim görmeyi düşünen öğrencilere ne tavsiye edersiniz?

 

Öğrencilere öncelikli tavsiyem, mümkün olduğunca çok araştırma yapmaları. Gidecekleri bölgenin yaşam şartları ve okul alternatiflerini iyi değerlendirsinler. Bunun için profesyonel yardım almaktan kaçınmasınlar. Sosyal ortamlara girmekten çekinmemeleri gerekir ki bu dil öğrenmenin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Derslerine devam etmenin, düzenli çalışmanın yanı sıra, İngilizcelerini pratik edebilecekleri ortamlarda bulunmaları, dil eğitimlerinden en yüksek oranda faydalanmalarını sağlar.

 

Kendi ülkelerinden ve kültürlerinden çok farklı bir ortama girdikleri için başta yabancılık çekeceklerdir. Bu onların motivasyonunu bozmasın. Çünkü sadece onların başına gelmiyor. Herkes farklı bir ülkede kendisini kısa bir süre de olsa yabancı ve yalnız hisseder. Bunun geçici bir süre için

olduğunu bilerek oraya geliş amaçlarını sürekli akıllarında tutmalarını ve bu doğrultuda hareket etmelerini tavsiye ederim.

 

Malta vizesi nasıl alınabilir?

 

Malta tüm süresi bitmeyen çok girişli olan Shengen vizelerini kabul etmektedir. Malta ya yeşil pasaportlu yolcuların vize alması gerekmemektedir. Malta ya bir kamu görevi için gitmek isteyip gri görev pasaportu olan yolcular için vize gerekmemektedir. İtalyan Konsolosluğunun yolcular için vize verme süresi yaklaşık 1 hafta ile 3 hafta arasında değişmekte olup Malta ya gidecek olan yolcuların seyahat ederken vize işlemlerinin bu kadar süre alabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 2009 yılı ilk aylarında Malta konsolosluğu açılacak ve vize süreci daha kısa olacaktır.

  • Paylaş: