• Genel sağlık sigortası
  • Genel sağlık sigortası
Yeni genel sağlık sigortası tasarısı

01 Ocak 2012 tarihinde sağlıkta yeni uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) için son başvuru tarihi 1 Mart 2012 tarihine kadar uzatıldı.Yurtdışında eğitimlerine devam eden öğrencilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için aşağıdaki bilgileri dikkatlice okumalarını tavsiye ederiz.
Gerekli bilgileri öğrencilerimiz bulundukları ülkedeki konsolosluklardan yada Eğitim Ateşeliklerinden alabilirler.

T.C. vatandaşı  olup yurt dışına  lisans, master, doktora eğitimi için gidenlerden çalışmayan ve sigortası olmayanlar ne yapacak? Onlar adına aile yakını gelir testine başvurabilecek mi?
Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilmeyeceklerdir. Ancak Türkiye‟de bulundukları sürede bakmakla yükümlülük durumları yok ise gelir testine başvurarak gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanacaklardır.
 

Eğitim için yurtdışına giden ve sağlık sigortaları oradaki devlet veya okullar tarafından karşılanan vatandaşlar ne yapacaktır?
Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilmeyeceklerdir.
 

Devlet tarafından resmi burslu olarak eğitime gönderilmiş, 25 yaş üstü olup, Türkiye’de sigortası bulunmayanlar ne yapacak?
Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan GSS kapsamında tescil edilmeyeceklerdir.
 

Yabancı  bayraklı  gemilerde  ve  uluslararası  sularda  çalışan  gemi  adamlarının durumu ne olacaktır? Türkiye'ye döndüğü zaman mı sigorta kapsamına girecek?
Yabancı  bayraklı  gemilerde  çalışan  Türk  vatandaşları,  sosyal  güvenlikleri  yönüyle  ikili sosyal  güvenlik  sözleşmelerine  göre  işlem  yapılacaktır.  İkili  sosyal  güvenlik  sözleşmesi yoksa 5510 sayılı Kanun hükümlerine tabi olamayacaklardır. Genel sağlık uygulaması yönüyle Türkiye‟ye döndüklerinde genel sağlık sigortası kapsamına gireceklerdir.
Ancak Türk bayraklı gemilerde çalışan ve uluslararası sularda bulunan gemi adamları ise 5510 sayılı Kanuna göre (4/a) kapsamında zorunlu sigortalı olmaktadır. Bu kapsamda çalışıp sefer esnasında işe alınanların sigortalılık işlemleri, sigortalıların işe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde yapılması gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi için Atlas ofisleriyle iletişime geçebilir veya Bilgi İstek Formu doldurabilirsiniz.

 
  • Paylaş: