İsviçre’nin seçkin liseleri, mezunlarına en prestijli üniversitelerin kapısını aralıyor

İsviçre’de ilk özel okul, 19. yy başlarında Cenevre gölü yakınlarında açıldı. 1880 yılında ülkeye olan ilgiyi fark eden Orient Express; Paris, Londra ve İstanbul gibi Avrupa’nın büyük şehirlerinden seçkin ailelerin çocuklarını İsviçre’ye taşımaya başladı. 22. yy gelindiğinde İsviçre’deki özel okulların sayısında ve kalitesinde ciddi bir artış yaşandı. Pek çok ülkeden öğrencilerin bu güçlü yapıyı fark etmesiyle ülke özgün ve kozmopolit bir yapıya kavuştu. Burada öğrenciler sadece sıradan bir akademik eğitim değil, pek çok kültürden insanın bir arada yaşaması nedeni ile adeta genç bir büyükelçi veya diplomat olma deneyimini yaşıyorlardı. Bu deneyimde pek çok farklı kültürün, dilin, dini inanışın bir arada olmasından ziyade hiçbir özgün kültürün baskın olmamasının payının da büyük olduğu belirtiliyor.

PROGRAMLAR

 Bugün pek çok özel okul öğrencilerine İngilizce ve Fransızca dillerini yoğun olarak öğretiyor. Ayrıca bu yoğun dil eğitimi ileride öğrencilerin üniversite eğitimlerini kolaylaştırmakta iki ayrı dil bilmenin avantajını yaşamalarına olanak tanıyor. İsviçre’de lise yaşamı IGSCSE (International General Certificate of Secondary Education), AP (Advance Placement), IB (International Baccalaureate), İsviçre Hükümet onayını garanti ediyor.
 İsviçre’de bir liseden alınacak olan diploma, başta İsviçre olmak üzere dünyanın tüm üniversitelerinde kabul görüyor. Ancak bazı üniversiteler özel bölümleri için bazı taleplerde bulunabiliyorlar. Bu nedenle okul seçimi yapmadan önce profesyonel bir danışmandan yardım almak veya ileride gidilmek istenen üniversitenin ilgili bölümü hakkında detaylı bir araştırma yapmak şart.
 
KONAKLAMA

Otel ile öğrenci yurdu anlayışının mükemmel kombinasyonu ile ortaya çıkan İsviçre okul yurtları tüm öğrencilerini geleneksel İsviçre konukseverliği ile ağırlıyor. Bir öğrenci yurdunun var olan sisteme dahil olabilmesi için en az 45 yıllık bir deneyime ve en az 150 öğrenci barındırabilecek kapasiteye sahip olması gerekiyor. Tüm bu kriterleri taşıyan yurtlar İsviçre Hükümeti tarafından tayin edilen bir yapı denetleme ekibi tarafından denetlenip onaylandıktan sonra sisteme dahil olabiliyor.

MALİYET

İsviçre’de lise eğitimi 1 akademik yıl için yurt ve öğünler de dahil olmak üzere ortalama 35.000 Euro.


Brillamont International School

 Uluslararası okullar birliği ve İngiltere okullar ve kolejler birliği tam üyesi olan okul 1882 yılında Lausanne şehrinde kuruldu. Okul, Cenevre gölü ve Alp dağları manzaralı. Cenevre uluslararası havaalanına sadece 40 dakika mesafede yer alıyor. 35 farklı kültürden öğrenciyi bünyesinde barındıran okul Bay Pasche tarafından yönetiliyor. Öğrenciler boş zamanlarında okul bünyesinde yer alan plaj voleybolu, hokey, basketbol, futbol ve yüzme gibi aktivitelere katılarak değerlendiriyorlar. Bu aktivitelere ek olarak kışın şubat ayından başlamak üzere her hafta sonu kayak yapmak için geziler düzenleniyor. 13 – 18 yaşarası öğrencileri kabul eden okul öğrencilerinin IGCSE, Amerika Üniversite kabul sınavlarına hazırlıyor. IGCSE aynı zamanda Sat ve Toefl gibi uluslar arası sınavlarda verdiği eğitim ile öğrencilerine önemli avantajlar sağlıyor. Okul bünyesinde 150 öğrenciyi barındıracak bir yurt bulunuyor. Temmuz ve Ağustos ayları arasında hizmet veren yaz okulu 12 – 17 yaş arası öğrencilere tercihlerine göre 2 – 6 hafta arasında eğitim veriyor.

Collège du Léman

 İngiltere okullar ve kolejler birliğinin yanı sıra uluslararası okullar birliğine de üye olan okul Francis A. Cilvaz tarafından 1960 senesinde Cenevre şehir merkezine ortalama 8 kilometre mesafede kuruldu. Okul bünyesinde İngilizce ve Fransızca olmak üzere 2 ayrı akademik program uygulanıyor. Standart akademik eğitimin yanı sıra Fransızca eğitim dili tercih eden öğrenciler Fransız üniversitelerine hazırlanıyor. İngilizce eğitim dili tercih eden öğrenciler ise uluslararası sınavlara, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere üniversitelerine hazırlanıyorlar. Bugün okulun pek çok mezunu Stanford, Brown, Harvard, Yale, Cambridge, Oxford gibi seçkin üniversitelerde eğitim hayatlarına devam ediyor. Okulun toplam nüfusu olan 1800 kişiden 220’si okulda yatılı kalıyor. Okul yatılı öğrencilerini 6 farklı konaklama alanında ağırlıyor. Bu yaşam alanları tamamen villa tipi konutlardan oluşuyor ve öğrenciler tercihlerine göre 2 veya 3’er kişilik odalarda kalıyorlar. Yine yurtlar bünyesinde öğrencilerin boş vakitlerini geçirebilecekleri snack bar, öğrencilerin herhangi bir sağlık sorununda anında müdahale edebilecek profesyonel hemşire ve doktor kompleks bünyesinde bulunuyor. 8 – 18 yaş arası öğrenciler için düzenlenen yaz okulu kamplarında yoğunlaştırılmış İngilizce ve Fransızca eğitimi uygulanıyor. Sabah dil kursunu takip eden öğrenciler öğleden sonra yaşları ve dil seviyelerine göre çeşitli gezi ve aktivitelere katılarak boş vakitlerini değerlendiriyorlar.

Institut Auf Dem Rosenberg

 1889 yılında kurulan enstitü 8 – 20 yaş arası öğrencileri kabul ediyor. Değişik kültürel altyapıdan pek çok öğrenciyi bünyesinde bulunduran okul aynı kuşaktan insanlara yardımlaşma ve kültürleri yaşayarak öğrenme fırsatı tanıyor. Uluslararası arenada değişik ve özgün bir akademik eğitim programını temel alan okul; uluslararası, Alman, İsviçreli ve İtalyan olmak üzere 4 farklı düzende eğitim veriyor.  Doğal zenginlikleri ile meşhur St. Galen şehrinde bulunan okul 100.000 m2 kampüs alanına sahip. Kampüs içerisinde öğrencilerin yaş ve cinsiyetine göre yerleştirildikleri öğrenci evlerinin yanı sıra tenis kortu ve çeşitli spor sahaları mevcut. Yaz aylarında 7 – 20 yaş arası gençlerin kabul edildiği yaz okulunda Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde eğitim veriliyor. Gelen öğrenciler yaş ve dil bilgisi seviyelerine göre İsviçre (Arosa, Lenk, St. Galen) veya Avusturya (Seefeld, Tyrol) ülkelerinde ağırlanıyor. Sınıflar en fazla 12’şer kişilik.

Institut Le Rosey

 İngiltere okullar ve kolejler birliği, uluslararası okullar birliği ve uluslararası diploma organizasyonu tam üyeliği bulunan İsviçre hükümetine bağlı Federal İsviçre Fransızca diploma veren özel okullar birliğinin tam üyesi olan okul 1880 yılında Gstaad’da kuruldu. İngilizce ve Fransızca eğitim dillerinde eğitim veren okul, özellikle Fransızca eğitimde çoklu dil eğitimi konusunda profesyonelleşmiş. İngilizce eğitiminde ise Princeton, Cornell, Stanford, U.Penn, Brown, Johns Hopkins, Parsons, The LSE, Universty Collage and King’s Collage London, Central St. Martins gibi dünyanın saygın üniversitelerine giriş hazırlığının yanı sıra TOEFL ve SAT gibi uluslararası sınavlara da hazırlıyor. 6 öğrenciye 1 öğretim görevlisinin düştüğü okulda öğrenciler tüm kişisel soru ve sorunlarını aynı zamanda dersler konusundaki sıkıntılarını hiçbir aracı olmaksızın doğrudan öğretim görevlisi ile diyaloğa geçerek çözümleyebiliyor.
 La Rosey tam bir yatılı okul. 370 öğrencinin tamamının okul bünyesinde konakladığı okul öğrencilerine yüksek standartta eğitimin yanı sıra genellikle 2 kişilik odalardan oluşan ve profesyonel eğitmenler tarafından sürekli denetlenerek rahat ve huzurlu bir konaklama sağlanıyor. Ortalama öğrenci nüfusu % 50 kız ve % 50 erkek öğrenciden oluştuğu için okula gelen öğrenciler yaş ve cinsiyetlerine göre konaklama avantajına sahipler.  Öğrencilerin kişisel yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesini kendisine prensip olarak belirleyen “Institut Le Rosey” bu doğrultuda müzik, tiyatro, görsel sanatlar, gibi günlük aktivitelerle hem öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirmeni hem de var olan yeteneklerini geliştirmelerini sağlıyor.

Institut Montana Zugerberg

 Montana Zug şehrinde 1926 yılında kurulan okul pek çok kültürden insanın bir arada yaşamasına imkan tanıyor. Akademik olarak Almanca ve İngilizce dillerinde eğitim veren okul dil okulu olarak başlangıç seviyesi (Almanca/İngilizce) Orta seviye (Almanca/İngilizce) Amerika lise diploması (İngilizce) ve IB diploma (İngilizce) olmak üzere 4 farklı dalda eğitim veriyor. Okul bünyesinde bulunan çift kişilik ve tek kişilik odalarda ağırlanan öğrenciler adeta kültürel bir harmoni oluşturuyor. Zug şehrinin Zürih ve Lucerne gibi büyük şehirlere yakınlığı sebebiyle öğrenciler tüm ihtiyaçlarını bu şehirlerden kolaylıkla karşılayabiliyorlar. Ayrıca öğrenciler okul bünyesinde bulunan sergi salonu sayesinde sanatsal faaliyetlerini diğer öğrencilerle kolayca paylaşabiliyor, sanata ilgi ve yeteneklerini artırabiliyorlar. Düzenli yapılan futbol, basketbol ve voleybol turnuvaları ve kapalı yüzme havuzu kampüs içinde öğrencilerin kullanımına sunulmuş diğer faaliyet alanları.

Leysin American School

 1982 yılında Cenevre’de uluslararası bir amerikan yatılı okulu olarak kurulan Leysin American School toplam 360 öğrenciye eğitim veriyor. Alp dağlarının arasında sevimli bir kasaba olan Leysin Cenevre’ye sadece 90 dakika mesafede. Pek çok ülkeden öğrenciyi bünyesinde barındıran LAS 50’den fazla kültürü bir araya getirerek öğrencilerine önce “Dünya Vatandaşı” olmayı öğretiyor.
Akademik olarak ABD üniversitelerine öğrenci yetiştirmeyi kuruluş amacı olarak belirlemiş olan LAS öğrencilerine bu doğrultuda eğitim veriyor. ABD’nin kabul ettiği IB’ye yönelik eğitim veren okul IB’nin diğer pek çok dünya ülkesi tarafından da kabul edilmesi sayesinde mezuniyet sonrası öğrencilerine pek çok seçenek sunuyor. Çalışma odası, spor sahası ve diğer aktiviteler için geniş bir açık hava alanı bulunan okulun yurdunda sürekli bir sorumlu ve yine acil durumlar için bir muayenehane bulunuyor. Öğrenciler 1, 2, 3’er kişilik odalarda kalabiliyorlar.

Lyceum Alpinum Zuoz

 1904 yılında Alp dağlarının yamacında bulunan St. Moritz kasabasında kurulan okul; Akademik olarak öğrencilerine Alman veya İsviçre diploması vaat ediyor. İsviçre eğitim sistemini esas alan öğrenciler ulusal ve uluslararası üniversitelere tam kapsamlı hazırlanıyorlar. Alman eğitim sistemini esas alan öğrencilerde tüm sınavlara tam kapsamlı olarak hazırlanırlarken bu sistemin İsviçre eğitim sisteminden farkı Alman hükümetince sürekli denetleniyor olması. Öğrenci yurtları erkek ve kız öğrenciler için 2 ayrı şekilde düzenlenmiş durumda. Bu okulun diğer okullara nazaran en büyük farkı yurt bünyesinde profesyonel eğitmenlerin yanı sıra tecrübeli öğrencilerin tecrübesiz öğrencilere sahip çıkarak yol göstermesi. Bu durum okulu tamamlayan bir öğrencinin hiyerarşiyi tam olarak öğrenerek üniversite yaşamına kolay adapte olmasını sağlıyor.

Saint George’s School

 81 yıllık akademik deneyimini öğrencilere sunan Saint George; bugüne değin pek çok öğrencisini İngiliz üniversitelerine yerleştirdi. Misyon olarak öğrencilerin en az bilimsel çalışmalar kadar sosyal çalışmalarla da iç içe olması gerektiğine inanılan okul bu doğrultuda kendine güvenen, yenilikçi bireyler yetiştirerek dünyanın saygın üniversitelerine girmelerini sağladı. Okul yönetimi 81 yıldır sadece kız öğrencilere barınacak yer sağlama geleneğini geçtiğimiz sene 80. yıl nedeniyle değiştirdi ve erkek öğrencileri de kabul etmeye başladı.

Tesis

 1956 yılında 36.421m2 alana kurulan Tesis, Lugano gölünün kıyısında bulunan Montagnola şehir merkezine 15 dakika mesafede. Tarihi yapıların hakim olduğu şehir öğrencilerine tarih ile bugünü bir arada yaşama fırsatı sunuyor. Toplam 21 farklı binadan meydana gelen kampus içinde kütüphane, derslikler, yurtlar, dans ve fotoğraf stüdyoları, fitness center gibi çeşitli yapıları barındırıyor.  Akademik yapısını ABD üniversitelerine öğrenci yetiştirmek üzere kurgulayan okul IB programını destekliyor. IB diğer ülkelerde de geçerli olduğu için öğrenciler mezuniyet sonrasında pek çok seçeneğe sahip oluyorlar. 350 den fazla ve yaklaşık 50 değişik kültürden öğrenciye eğitim verilen okulun öğrenci yurtlarında öğrenciler derslerinden kalan boş vakitlerinde profesyonel eğitmenler eşliğinde aktivitelere katılıyorlar.

Glion Institute Of Higher Education

 Glion enstitüsü özgün yapısı ve yaklaşık 80 farklı ülkeden pek çok öğrencinin tercih ettiği ideal, konforlu ve çok uluslu bir eğitim vaat ediyor. Okul, akademik yapısını profesyonel gelişim,
girişimcilik ve genel eğitim olmak üzere 3 farklı temelde topladı. Eğitim dilinin İngilizce olduğu okul bünyesinde bazı bölümler Fransızca eğitim dilini kullanıyor. Lise ve üniversite eğitimini bir arada sunan okul dileyen öğrencilerine yine okul bünyesinde yüksek lisans imkanı da sağlıyor. Lise ve üniversite için akademik yıl Ocak – Ağustos, yüksek lisans için Ocak – Temmuz ayları.
Öğrencilerini Liseden başlayarak Üniversite ve Yüksek Lisans eğitimlerini tek bir yapı üzerinden sunmayı hedefleyen Glion enstitüsü kampüs yapısı sayesinde lise çağındaki gençleri de Üniversite yaşamı ile tanıştırarak onların ilgisini yüksek öğrenime yoğunlaştırmayı sağlıyor.

Les Roches International School Of Hotel Management:

 Dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan otelcilik sektörüne ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan enstitü Otel, Restaurant ve Seyehat Acenteliği konularında eğitim veriyor. Okulun verdiği başlıca eğitimler:
Swiss otel yönetim diploması (3 yıllık)
Uluslar arası otel yönetimi, girişimcilik, finans ve pazarlama (4 yıllık)
Yiyecek yönetiminde Sosyal bilimler (4 yıllık)
Lisans üstü eğitim öncesi Otelcilik eğitimi (1 – 2 yıllık)
Finans ve Pazarlama konusunda MBA (“Universidad Europea de Madrid” İspanya 1 yıllık)
Kayıt dönemleri programlara göre değişiklik gösterirken genel olarak Ocak, Şubat ve Temmuz, Ağustos ayları esas alınabilir. Öğrenciler uluslararası ve büyük otel zincirlerinde staj yapabildikleri için bu otellerden alabilecekleri iş teklifleri ile okul sonrası kariyer hedeflerini daha gerçekçi bir zeminde ele alabiliyorlar.

  • Paylaş: