MBA seçiminde dikkat etmeniz gerekenler

MBA (Master of Business Administration; İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı), iş adamı ve iş kadınlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlik derecesidir. MBA in amacı, öğrencileri rekabetçi dünyanın yönetim sorumluluğunu üstlenebilecek bireyler haline getirecek şekilde eğitmektir.

İlk olarak 1902 yılında, ABD deki Dartmouth College (Hanover, New Hampshire) bu dereceyi alan mezunlarını vermiştir. Bu program daha sonraları dünyadaki birçok üniversitede uygulanmaya başladı ve özellikle son 20-30 yıl içerisinde, dünya genelinde işletme dalında tercih edilen bir yeterlik haline gelmiştir.

Türkiye de de üniversiteler İşletme yüksek lisans programlarına bu ismi vermeyi tercih etmektedirler. Çalışanlara yönelik MBA programlarında Executive MBA, kısaca EMBA denir.

MBA Seçimi – İlk Adımlar

Uluslararası bir yönetici olmak istiyor musunuz? Dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilmenize imkan sağlayacak bir diplomaya sahip olmak istiyor musunuz? O halde, MBA yapmayı ve sizin için hangi işletme fakültesinin doğru olacağını düşünüyor olmanız gerekir.

Hayatının en önemli kişisel yatırımlarından birini (bir ev satın almaktan kesinlikle daha önemlidir çünkü hayatınızın geri kalanında gelir akışınızı etkileyecektir) yapacak bir kişi nasıl karar verir? İşletme Fakültenizi seçerken sistematik bir süreç izlenmelidir.

MBA eğitimi almak için ilk adımlar

Nunzio Quacquarelli, MA Cantab., MBA Wharton

Her yıl, MBA Kariyer Rehberi, dünya çapında MBA’lere olan talebi inceleyen istihdam araştırması yapmaktadır. Birçok insan kariyerle alakalı nedenler dolayısıyla MBA eğitimi almaya karar vermektedir. Bu kişilerin MBA ile ilgili kariyer amaçları şunlardır:

  • Kariyer değişikliğini desteklemek
  • Gelir artışı sağlamak
  • Mevcut işverenle promosyon olasılıklarını artırmak
  • Ufkunu genişletmek ve revaçta olmak.

Adım 2: Kariyer hedeflerimi belirlemek için öz-değerlendirme

Okulları düşünerek ikinci yapmanız gereken şey, var olan yetenek ve beceri derecelerinizi gerçekçi bir öz-değerlendirme ile dengeleyerek, peşine düştüğünüz kariyer türünü daraltmaktır. Nedenlerinizi dikkatlice inceleyip araştırın. Eğitiminizi tamamladıktan sonra çalışmak istediğiniz yeri belirlemek bu sürecin önemli bir parçası olmalıdır.

Bu soruları neden sorulmalıdır?

Pratik nedenlerden ötürü, okullara ait çoğu başvuru formunda size hedeflediğiniz kariyer sorulacaktır. Gelecekte nerede olmak istediğinize ve başvuruda bulunduğunuz okulun size olmak istediğiniz bu spesifik yere ulaşmanızda nasıl bir faydası olabileceğine ilişkin açık ve inandırıcı bir açıklama görmek istemektedirler. Örneğin, başlangıç için 90,000 $’ın üzerinde bir maaşla yönetim kurulu danışmanı veya bir yatırım bankacısı olmak istediğinizi düşünüyorsanız, sadece 50 veya 60 uluslararası işletme fakültesi var, ki bunların % 50’si bu şirketlerin aktif olarak çalıştığı ABD’de bulunmaktadır. Belirli bir ülkede çalışmak istiyorsanız, bu ülkede MBA eğitimi almanız ve fakültenin yerel kabul işleriyle ilgili kişileri ve mezunlarına ulaşmanız daha iyi olacaktır.

Adım 3: Bütçe ve çalışma biçimi

Aday sayısı göz önünde bulundurulduğunda, tam zamanlı MBA eğitimi hâlâ en popüler program olmayı açık farkla sürdürmektedir. Yarı zamanlı ve uygulamalı MBA’ler geliştirilmekte olup, karşılaştırıldığında henüz oldukça küçük bir azınlığı oluşturmaktadır. ABD’nde Uluslararası tam zamanlı bir MBA’in olağan süreci iki senedir. Wharton, Harvard ve Stanford gibi üniversitelerin yıllık harcı yaklaşık 35,000 $’dır.

Avrupa’da, London Business School (Londra İşletme Fakültesi) iki yıllık bir program sunmaktadır, hâlbu ki IMD, INSEAD, Cranfield, Warwick ve diğer önde gelen programlar bir yıllıktır. Avrupa’da, yıllık fakülte taksiti 5000 £ kadar düşük bir rakam olabilmektedir veya fakülte taksiti, kitaplar ve geçim masrafları ile birlikte 31,000 £ gibi bir masrafa tekabül eder. Buna karşın, var olan mali yardım fırsatları, en pahalı programı bile karşılanabilecek hale getirebilmektedir. Burslar pek çok organizasyon tarafından sağlanmaktadır ve pek çok yerel banka, eğitim sürecinde başlangıç için düşük krediler önermektedir. Bireylerin seçtikleri fakülteye başvurmaları ve finansman seçenekleri ile ilgili özellikli incelemeler yapmaları önerilmektedir.

MBA eğitiminiz sırasında çalışmaya devam etmek istiyorsanız bu, fakülte seçiminizi hemen daraltmanız gerekliliğini beraberinde getirecektir. Yarı zamanlı, uygulamalı MBA ve uzaktan eğitim tek seçenekler haline gelmektedir. (Uygulamalı MBA’lerle ilgilenen adayların ayrıntılar için TopExecEd Guide’a bakmaları gerekmektedir). Örneğin, sadece İngiliz kurumlarda 25,000 kişiden fazlası uzaktan öğrenimi veya buna denk diplomalı programları kullanmaktadır. 3 ile 8 yıllık süreçler olarak düzenlenmiş uzaktan eğitim programlarının maliyetleri 4,000 £ ile 20,000 £ arasında değişiklik göstermektedir. Uzaktan eğitim sahası içinde The MBA Career Guide (MBA Kariyer Rehberi) araştırmasında yer alan ve HR Direktörleri tarafından en sık başvurulan fakülteler arasında şunlar bulunmaktadır: Aston, Durham, Henley, Heriot-Watt, Manchester Business School, Open Business School, Strathclyde ve Warwick.

Adım 4: Okul seçiminiz için gerekli ölçütleri belirlemek?

Taşkın medya çevrelerindeki sıralamalara karşın, araştırmamızla adayların işletme fakültesi seçimlerinde kendileri için önemli buldukları ölçütler açısından birbirleriyle büyük oranda farklılık gösterdikleri ortaya çıkarılmıştır. Bir okul tercih edilirken en çok göz önünde bulundurulan ölçütler:

Uluslararası itibar tercihlerde en önemli ölçüttür: Kabul görevlileri arasında itibar sahibi olmak programın niteliğinin göstergesidir. Bir kural olarak, bir okulun itibarı ne kadar yüksekse, programın sonunda ücreti o kadar artacaktır. (ama zayıf adaylar için bu ters etkili olabilir, çünkü aşırı derecede yüksek maaş beklentileri iş bulmada engelleyici bir unsur olacaktır).

(% aday her birini çok önemli olarak işaretlemiştir)

 

Seçim Ölçütleri

 

1 Uluslararası itibar/prestij

85%

2 Kariyer yerleştirme raporları

81%

3 Yatırımın geri dönmesi

80%

4 Burs olanakları

75%

5 Uzmanlıklar & öğretim şekli

71%

6 Fakültenin son zamanlarda sıralamadaki yeri

65%

7 Fakülte araştırmalarının niteliği

59%

8 Katılımcıların profilleri

55%

9 Yer / Konum

50%

10 Ders süreleri ve esneklik

45%

Kariyer Yerleştirme Raporları ikinci sırada: İş arama süreçlerinde adaylara yardım edilmesi MBA’in önemli unsurlarından biridir. Her okulun bir kariyer hizmetleri bölümü vardır. Bazı okullar şirketlerin kampuse gelerek öğrencilerle söyleşiler yapmalarını teşvik etmektedir. Philadelphia’daki Wharton School, fakülteye kabul görevlilerinin kabaca 300 kadarının ABD temelli ve 100 kadarının da uluslararası kişilerden oluştuğu, yaklaşık 400 şirketin kampüse gelmesini sağlamaktadır. INSEAD ve LBS, 100 ila 200 şirketin kampüslerine gelmesini sağlamaktadır ki fakültelerin kabul görevlilerinin çoğu uluslararasıdır. Bugün, MBA’lerin çoğu, kampüs dışında yaptıkları araştırmalar sonucunda işlerini bulmaktadır ve 100’den fazla işletme fakültesi, MBA öğrencileri için en iyi online iş / meslek ağı olan mba/Careers’ı onaylamaktadır.

Yatırım geri dönmesi üçüncü kriterdir: Adaylar düşük maliyetli MBA’ler aramamaktadır (sadece %10’u düşük maliyeti tercih etmektedir). Genel olarak, hızlandırılmış kariyer ilerlemesi ve maaş zammı ile ölçülen uzun vadeli bir kariyer faydası aramaktadırlar. Sorun ise bunu ölçebilmektedir!

Burs olanakları: Birçok MBA başvuru sahibi, bursun iyi olacağını fakat MBA eğitimi almaları seçiminde esas teşkil etmeyeceğini itiraf etmiştir. Buna rağmen, kısmi ya da tam bir burs adayın fakülte seçiminde önemli değişikliklere sebep olabilmektedir. Fakülteler arasında seçim yapacak kadar şanslı olanlar aktif olarak mali teşvikler arayabilmektedirler. Uzmanlık ve öğretim şekli – adaylar işletme fakültesi alanına daha alışık hale geldiklerinde, amaçlarına uygun olan fakültelerin kapasitesine dayanan seçimlerini daraltmaya başlamaktadırlar. Birçok MBA genel işletme programlarından oluşmasına rağmen, hızla artan bir sayı özel uzmanlık alanlarına vurgu yapmaktadır.

Sıralamalar: Okulun ününü önemli ölçüde etkilemektedir, fakat son yıllarda sıralamaların çoğalmasıyla, sıralamalar hakkında artan şüpheler bulunmaktadır ve bu yüzden de adaylar fakülteleri daha yakından incelemeye almayı tercih etmektedirler. Fakülte araştırmalarının niteliği – orjinal araştırmalar yapan bir fakültenin ünü toplam prestiji etkiler, fakat eğer aday için açık bir kariyer faydası yoksa, bu özellik ikinci planda kalmaktadır.

Katılımcıların profili: Daha uzun süreli ortalama iş deneyimi, ortalama GMAT puanı, denizaşırı ülkelerden gelenlerin yüzdesi, eğitim durumu, gerekli diller, mezunların başarıları kriterlerinin hepsi önemli değişkenlerdir.

  • Paylaş: