• IELTS mi TOEFL mı Yoksa PTE mi?  Hangi Sınava Girmeliyim? Farkları Nelerdir?

 

Yurtdışında okumak isteyenler için en önemli konulardan birisi İngilizce seviyesinin belgelenmesidir. IELTS mi, TOEFL mı? yoksa PTE mi? Tüm dünyada geçerli olan bu üç sınavı sizin için karşılaştırdık.

Temel olarak ele aldığımızda iki sınav da ingilizce yeterlilik sınavıdır ve ingilizce yeterliliğimizi tescil eder.

Geçerlilik: Birkaç yıl öncesine kadar genel düşünce Amerika için TOEFL (test of english as a foreign language), İngiltere, Avustralya v.b ülkeler için IELTS gerektiği şeklinde idi. Bu durum Amerika’daki üniversitelerin IELTS’i de kabul etmesi ile birlikte değişti.

TOEFL sınavı, 150’den fazla ülkede, 10.000’in üzerinde üniversite tarafından kabul edilmektedir. IELTS ise Paper Based yani kağıt-kalem uygulaması ile yapılır. 

Sınav Tarihleri ve Şehirler: TOEFL ibt sınavına İstanbul, Ankara, İzmir v.b birçok şehirde, çeşitli test merkezlerinde ayda 3-4 kez, IELTS ise British Council tarafından İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da ayda 2-3 kez yapılmaktadır.

Başvurular: Her iki sınava da ilgili sitelerden (www.ets.org ve www.britishcouncil.org.tr ) online başvuru yapılabilmekte. IELTS’de başvuru onaylandıktan sonra adaylara gönderilen ve sınav tarihine kadar aktif kalan giriş kodu ile Road to IELTS online hazırlık kursu British Council tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır. TOEFL sınavı adayları, ETS’in resmi TOEFL sitesi olan www.toeflgoanywhere.org’dan ücretsiz kaynaklara ulaşabilirler. 

Sınav içeriği: Her iki sınav da içerik olarak dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşur. IELTS’de sınav dinleme ile başlar ve okuma yazma ile devam eder. Bu 3 bölüm grup halinde alınır. Konuşma bölümü ise ilk 3 bölüm tamamlandıktan sonra bire bir görüşme şeklinde olur. TOEFL sınavında bölümler sırasıyla şöyledir: Reading (okuma), listening (dinleme), writing (yazma) ve speaking (konuşma). 


Dinleme (Listening) Bölümü: TOEFL’ın dinleme bölümünde 34-51 soru çıkar ve soru sayısına göre 60-90 dakika verilir. IELTS’de ise 40 soru için 30 dakika verilmektedir. Her iki testte de kişiler arasında geçen diyaloglar dinlenir ve her diyalog için sadece 1 sefer dinleme hakkı verilir.

Okuma (Reading) Bölümü: IELTS 3, TOEFL ise en az 3 en fazla 4 okuma parçasından oluşur. TOEFL’da da, IELTS’te de, aday, okuma bölümü için verilen toplam süre bitinceye kadar önceki okuma parçalarının sorularına geri dönerek değişiklik yapabilir.

Yazma (Writing) Bölümü): Her iki sınavda da belirtilen konular hakkında 2 farklı kompozisyon yazılması beklenir. (IELTS’de 150 ve 250’şer kelimelik, TOEFL’da 300’er kelimelik olmak üzere) TOEFL’da önerilen kelime sayısı: 1. kompozisyon için 150-225 kelime; 2. kompozisyon için 300 kelimedir. IELTS’de ise zaten kağıt-kalem uygulaması olduğu için direk cevap kağıdına yazarlar.

Konuşma (Speaking) Bölümü: IELTS ve TOEFL’ın bir diğer farkı da Konuşma Bölümü’nün uygulama şeklidir. IELTS’de yüz yüze görüşme yapılır. Konusunda uzman eğitmen yaklaşık 11-14 dakika aday ile diyaloğa girer.

TOEFL’da ise konuşma bölümü sohbet şeklinde değildir. Aday, kulaklık aracılığı ile sorulan soruları yaklaşık 45-60 saniyelik süreler halinde mikrofon aracılığı ile yanıtlar. Verilen yanıtlar otomatik olarak kaydedilir. 

Puanlama: TOEFL IBT’de puanlama 120 üzerinden yapılır. Her bölüm kendi içerisinde 30 puan üzerinden hesaplanır. IELTS’de ise puanlama 1-9 aralığında yapılır. Her bölüm 1-9 aralığında değerlendirilir ve Genel Puan (Overall Band Score) tam veya buçuklu olarak hesaplanır. (6.0-6.5 gibi)

Sonuçların Açıklanması: TOEFL sonuçları yaklaşık 10 gün içinde açıklanır... 

İletişim: TOEFL sınavının sahibi ve uygulayıcısı olan ETS’in İstanbul’da ofisi bulunmaktadır, ancak TOEFL sınavına kayıt internet üzerinden gerçekleşmektedir ve sınav çeşitli merkezlerde uygulanmaktadır. Detaylı bilgi almak için www.toeflgoanywhere.org ya da www.ets.org/toefl sitelerini ziyaret edebilirsiniz. 



IELTS için ise 0 212 355 5657 numaralı telefondan British Council Sınavlar Departmanı sabah 10.00-12.00 öğleden sonra 14.30-16.30 arasında arayabilir veya www.britishcouncil.org.tr  adresini ziyaret edebilirsiniz.  

PTE ACADEMIC

https://tr.pearson.com/tr/pte-academic.html

PTE Academic, 4 genel dil becerisini (okuma-dinleme-konuşma-yazma) ölçen ve ÖSYM denkliği bulunan, sık seansa sahip ve kısa sürede sonuç raporu veren bilgisayar tabanlı İngilizce dil sınavıdır. PTE Academic Sınavı sonucunu yurtdışı eğitim ve Avustralya göçmenlik ve vize başvurularında ve  yurtiçinde yüksek lisans, doktora, hazırlık atlama başvurularında kullanabilirsiniz. 

PTE Academic sınavının ilk etapta göze çarpan avantajlarını belirtecek olursak:

Seans sıklığı (İstanbul'da haftanın 7 günü de sınav seansı bulunmakta)

Sınava 24 saat kalana kadar kayıt olunabilmekte. Aynı zamanda kayıt ücreti uygunluğu açısından cazip (sınav saatine 48 saat kalaya kadar sınav ücreti: 700 TL, sınava 48 saatten daha az bir süre kala kayıt ücreti: 875 TL)

Sınav sonucu 5 iş günü içerisinde açıklanmakta. (Adayların 80% i 48 saat içinde sınav sonucunu alabilmektedir.)

Sınav tarafsız bir değerlendirme içermesi açısından Londra'da bulunan yapay zeka sistemi tarafından değerlendirilmektedir.

Aynı zamanda PTE Academic sınavının Türkiye'de aday destek birimi de bulunuyor. Sınav kayıt öncesi ve sonrası süreçlerle alakalı sorularınızı (0212) 288 69 41 no lu telefondan veya fatih.ozer@pearson.com e-mail adresinden iletebilirsiniz. 

Sınava dair ücretsiz çalışma materyalleri:

Aşağıda yer alan linklere tıklayarak sınav öncesi hazırlık aşamasında ücretsiz videolu anlatımlardan faydalanabilirsiniz.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLFTvxiET9VCmycYiusEHEtStgouyzuU_d

https://www.youtube.com/channel/UCvSdD8_0DAKn-ThHWhAhoAg


Ücretsiz offline deneme sınavını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://tr.pearson.com/tr/pte-academic/sinava-hazirlik.html

Sınav başvurunuzu https://pearsonpte.com/book-now/ linkinden yapabilirsiniz.

  • Paylaş: