Derya Topaloğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü nü bitirdikten sonra, Avustralya Macquarie Üniversitesinde Uluslararası İletişim alanında master yaptı.

Derya Topaloğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü nü bitirdikten sonra, Avustralya Macquarie Üniversitesinde Uluslararası İletişim alanında master yaptı. "Yeni bir kültürde kendinizi yeni doğmuş bir bebek gibi hissediyorsunuz. O yüzden sürekli öğreniyor ve gelişiyorsunuz" diyor.

Yurtdışına gitmeye nasıl karar verdiniz?
Lise yıllarımdan beri mutlaka yurtdışına gitmeyi ve yurtdışında okumayı istiyordum. Üniversite sona doğru da yurtdışında eğitimle ilgili birçok araştırma yaptım. Gitme kararımı verirken, okulumu ve ülkeyi seçerken içim çok rahattı. Ancak, kararımdan ne kadar da emin olsam Atlas beni birçok konuda aydınlattı. Okulla ilgili başvurularımda, yerleşme, vize işlemleri, hatta uçak rezervasyonlarına kadar birçok konuda onlardan yardım aldım.

Öğrenim gördüğünüz süre boyunca zorluklar yaşadınız mı?
Herkes benim kadar şanslı mıdır bilmiyorum ama ben hiçbir zorluk yaşamadığımı düşünüyorum. Tabii ki farklı bir kültüre entegre olmaya çalıştığım için yaşadığım farklılıklar oldu. Ancak bunlar benim için çok güzel deneyimlerdi. Belki de zorluk yaşamamamın nedeni Avustralya ya gelmeden önce kendimi başka bir ülkeye gitmeye ve orada yaşamaya tamamen hazır hissetmiş ve bunu gerçekten çok istemiş olmamdı.

Yurtdışında öğrenim görmek kariyer hedeflerinizi değiştirdi mi?
İktisat okumuş olmama rağmen, yüksek lisansımı iletişim üzerine yaptım. Dolayısıyla bu benim için kariyer hedefimde bir değişimdi. Burada daha çok ne yapmak istediğimi ve neyi yapmaktan mutlu olduğumu öğrendim diyebilirim.

Sizce yurtdışı deneyimin en önemli faydası ne oldu?
Bu sorunun yanıtının tek bir fayda olduğunu söyleyemem! Yurtdışında okurken özellikle Sidney gibi çok kültürlü bir yerdeyseniz her an farklı bir kültürü tanımak, farklı kültürden insanlarla tanışmak, farklı dilleri duymak fırsatı yakalıyorsunuz. Benim için en önemli tecrübelerden biri buydu diyebilirim. Daha hoşgörülü bir insan oluyorsunuz. Farklı kültürden gelen insanların ortak konulara nasıl farklı bakış açılarıyla yaklaştığını görüyorsunuz. Bu da yeni bakış açıları geliştirmenize yardımcı oluyor. Yeni bir kültürde kendinizi yeni doğmuş bir bebek gibi hissediyorsunuz. O yüzden sürekli öğreniyor ve gelişiyorsunuz.

  • Paylaş: