Arda Tezcan (26) Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Avustralya’da Macquarie Üniversitesi’nde Enformasyon Teknolojileri Bölümü’nde yüksek lisans yaptı

 

 

 

 

 

 

 

 

Arda Tezcan (26) Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Avustralya’da Macquarie Üniversitesi’nde Enformasyon Teknolojileri Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Şu anda başka bir üniversitede yine enformasyon teknolojileri konusunda ikinci bir yüksek lisans programına devam eden Tezcan ile Avustralya’da eğitim ve yaşam deneyimlerini konuştuk. 

Avustralya’da eğitim almaya neden ve nasıl karar verdiniz?

4 sene önce Sidney’e stajımı tamamlamak üzere gelmiştim. O sırada buradaki üniversiteleri gezip araştırdım. Ne kadar kaliteli olduklarını gördüm. Hayat standartlarının da ortalamanın gayet üzerinde olduğunu görünce İstanbul’da okulumu bitirip buraya geri gelmeye karar verdim.

Okuldan onay geldikten sonraki süreç nasıldı? Macquarie Üniversitesi’nin size olan yaklaşımından memnun kaldınız mı?

İnanın asıl koşturmaca o zaman başladı. Yeni bir ülke, farklı insanlar, yepyeni bir hayat. Alışmak biraz zaman alıyor tabii. Macquarie Üniversitesi’nin bana olan yaklaşımı çok güzeldi. Gayet ilgili ve yardımsever davrandılar. Burada yabancı öğrencilere gösterilen yardımseverlik benim için çok şeyi kolaylaştırdı.

Avustralya’yı nasıl buldunuz? Vardıktan sonraki uyum süreciniz, arkadaşlıklar, Macquarie Üniversitesi kampusundaki ortam nasıldı?

Birkaç ülke gezmişliğim, tecrübe edinmişliğim var. Fakat burası çok farklı bir havaya sahip. O yüzden ‘Down Under’ diyorlar zaten. Buranın yerel insanları çok güzel ve renkli karakterlere sahip. Ülkenin kendi güzelliği ise bambaşka. Geldikten sonra 2-3 ay gibi bir zaman gerekti çevremi oluşturabilmek için. Bu zaten beklediğim birşeydi. Sonuçta yepyeni bir hayata tek başınıza çıkıyorsunuz. Buradaki insanların sıcakkanlılığı uyum sürecini aşmamda bana çok kolaylık sağladı. Macquarie Üniversitesi’nde ki ortam gayet güzel. Her üniversitede bulunan arkadaşlık burda fazlasıyla mevcut. Tek fark, burada dünyanın 195 ülkesininin herhangi birinden gelen kişilerle arkadaşlık yapma imkanınız.

Bizler hep Avustralya ile ilgili, doğası, kendine özgü bitki örtüsü ve hayvanları hakkında, çok ilginç şeyler duyuyoruz basında. Denildiği kadar kendine özgü, farklı bir ülke mi hakikaten? Günluk yaşam nasıl?

Nasıl Türkiye’nin kendine özgü bir havası var, buranın da kendine has bir takım karakteristik özellikleri var tabii. Mesela dünyanın kaç ülkesinde koala ya da kanguru görebilirsiniz? Kültürleri her ne kadar Türkiye kadar gelişmiş olmasa da, buranın kendine has çok güzel bir havası var. Günlük yaşam çok rahat. İnsanlar tamamiyle özgür yaşıyorlar hayatlarını. Kim ne zaman ne yapmak isterse uyguluyor. İnsanların rahat yapıları ve biraz da tembellik içgüdüleri buradaki günlük yaşamı gerçekten çok kolaylaştırıyor.

Macquarie Üniversite’nin imkanlarını ve verilen eğitimi nasıl buldunuz? Üniversite’nin sıralamalardaki yeri nedir?

İmkanlar çok geniş. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden birisi Macquarie Üniversitesi’nde (2 milyondan fazla kitap sunuyor öğrencilerine). İşletme ve pazarlama gibi okuma bazlı bölümlerdeki öğrencilere kitapları tahsis ediliyor, benim gibi mühendislik okuyan öğrenciler için ise özel çalışma laboratuvarları mevcut. Eğitimin kalitesi tartışılmaz; ki bu üniversiteyi genel sıralamada dünyanın en iyi ilk 200 ve MBA sıralamasında ilk 55 üniversitesinden birisi yapmıştır.

Avustralya’daki Türk öğrenciler arasında dayanışma var mı, arkadaşlık ilişkileri kuvvetli mi?

Genel olarak buradaki Türk öğrenciler birbirlerine yardımcı oluyorlar. Tabii ki her Türk her Türk’le çok yakın arkadaş olamıyor, karakter farklılıklarından dolayı. Fakat genel olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk arkadaşlar birbirlerinin elinden tutuyorlar burada.

Avustralya beklentilerinizi karşıladı mı? Avustralya’da en çok hoşunuza giden özellikler neler?

Buraya gelmeden önce benim beklentilerim güzel bir eğitim, tatmin edici eğlence hayatı ve yeni kültürler tanımak, deneyim edinmek olduğu için fazlasıyla karşıladı. Her ne kadar eğlence hayatı Londra kadar yoğun olmasa da burası size farklı şeyler sunuyor. Mesela mükemmel bir hava eşliğinde tanımadığınız, tesadüfen tanıştığınız insanlarla deniz kenarında barbeku yapıp, daha sonra gece yarısı çarşaf gibi ve tertemiz okyanusta yüzmenin keyfinin başka kaç ülkede yaşayabilirsiniz? Avustralya’nın en çok hoşuma giden özelliği insanların yeniliklere açık olması ve sürekli bir kültür alışverişi içinde olmaları.

 Bize farklı bir duygusallıkları var

Avustralyalıların yabancı öğrencilere, özellikle Türk öğrencilere yaklaşımı nasıl?

Avustralyalıların yabancı öğrencilere yaklaşımı genel olarak gayet hoş olsa da, biraz da öğrencinin onlara karşı yaklaşımına bağlı diyebilirim. Sonuçta gittiğiniz ülkeye saygı gösterip onların yaşam tarzına ayak uydurmak istemeniz doğal olarak o ülke yaşayanları tarafından saygıyla karşılanıyor ve size daha da yakın davranıyorlar. Mesela örnek olarak Asyalı öğrenciler genelde kendi içlerinde gruplaştığı için biraz daha sıkıntı yaşıyorlar bu konuda. Türk öğrencilere yaklaşım çok ilginç. Gelibolu olaylarından dolayı bize farklı bir duygusallık içinde yaklaşıyorlar. Ben kaç kere Türkiye ve Avustralya arasında vize kaldırılsın diyen Avustralyalı ile karşılaştım inanamazsınız!

Üniversitede beraber okuduğunuz diğer milletlerden arkadaşlarınız ile sosyal ortam ve uyum nasıl? Güzel arkadaşlıklar kurabildiniz mi?

Ben sıcakkanlı birisi olduğum için çok farklı ülkelerden çok güzel arkadaşlıklarım var. Sonuçta farklı bir ülkedesiniz, insanlara açık olmanız gerekiyor. Bunu sağladığınız takdirde burada çok güzel arkadaşlıklar kurup harika vakit geçirebilirsiniz.

Türk öğrencilerin Avustralya’da karşılaşabilecekleri sorunlar neler? Sizce öğrenci olarak Avustralya’ya gelmeden hazırlık aşamasında nelere dikkat edilmeli?

Bence tek sorun dillerine güvenmeyip kendi içlerine kapanmaları. Şu ana kadar gözlemlediğim kadarıyla Türk arkadaşların tek sorunu bu. Daha açık, birazcık daha cesur oldukları sürece hiç birşey onlar için sorun olmayacaktır. Gelmeden önce kesinlikle kalacak yer problemini çözsünler, çünkü bu gerçekten büyük bir sıkıntı haline dönüşebilir. Ekonomik durumlarını ayda minimum 1.500$ olacak şekilde ayarlamalarını şiddetle tavsiye ederim. Geldikten sonra biraz sabırlı olmalarında da yarar var. Sonuçta unutmamalılar ki yeni bir ülkede yeni bir hayata başlıyorlar.  

Keşfedilecek çok şey var

Avustralya’ya öğrenci olarak gidecek kişilere önerileriniz neler?

Dil konusunda hiç çekinmesinler, unutmamalılar ki dil konuştukça gelişen birşey. Okullardaki eğitim düzeyi gerçekten yü

  • Paylaş: