Avustralya’ da lisans ve master eğitimini tamamladıktan sonra Star Alliance Avustralya direktörünün asistanlığı yapmakta olan Ömer Faruk Sönmez yurtdışında okuyacak ogrencilere okuyacaklari bolumun kendi ilgi ve beceri alanlarinda olması

Avustralya’ da lisans ve master eğitimini tamamladıktan sonra Star Alliance Avustralya direktörünün asistanlığı yapmakta olan Ömer Faruk Sönmez yurtdışında okuyacak öğrencilere okuyacakları bölümün kendi ilgi ve beceri alanlarında olmasını tavsiye ediyor.

Su anda ki kariyerinizden ve yaptığınız isten bahseder misiniz?
Şu anda aralarında Türk Hava Yollarının da bulunduğu dünyanın en buyuk hava yolu ittifakı olan Star Alliance in Avustralya direktörünün asistanlığı yapmaktayım.

Yurtdışında nerede ne eğitim aldınız?
Lisans eğitimi mi Macquarie Üniversitesinde Uluslararası işletme üzerine, yüksek lisansı mi da Sydney Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladım. Ayrica part-time olarak University of New South Wales te Havacılık Teknolojileri ve Yönetimi üzerine part-time olarak ikinci bir master programına devam etmekteyim.

Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz? 
Lise 2. sınıfta okurken ilk yurtdışı eğitim tecrübemi İngiltere ye 1 aylığına dil eğitimi için gittiğimde yaşadım. Yaşadığım bu erken sayılabilecek tecrübeden sonra yurtdışında eğitim almanın insana neler katabileceği hakkında daha net fikir sahibi oldum. Türkiye ye döndükten sonra planlarımı tamamen değiştirip çalışmalarımı yurtdışı odaklı sürdüğüm ve lise eğitimi mi tamamladıktan sonra zaman kaybetmeden Avustralya ya geldim.

Gideceğiniz okulu nasıl seçtiniz? 
Ingilterede ki dil eğitimi tecrübemden sonra basta iklim şartları olmak üzere ingiltere'nin üniversite eğitimi almak için benim istediğim yer olmadığına karar verdim. Geriye kalan alternatifler arasından Avustralya ve Amerika arasında karar vermeye çalışırken malum 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika alternatifini de eleyip Avustraya’'nın Sydney şehrinde karar kıldım. Bu süreçte Atlas eğitim danışmanlarının sağlamış oldukları bilgi ve destek için kendilerine teşekkürü bir borç bilirim. Atlas danışmanlarının o zamana kadar hakkında çok az şey bildiğim bir ülke olan Avustralya ile ilgili aklıma gelen her turlu soruya tatmin edici cevap vermeleri benim Avustralya ya karar vermemdeki en önemli etkenlerden birisi oldu.

Yurtdışında eğitim almış olmak size nasıl kapılar açtı?
Bana göre yurtdışında eğitim almanın kişiye sağladığı en önemli artılardan biri insanin özgüvenine olan inancını arttırması. Kendisine güvenen bir bireyin iyi bir eğitimin ardından yeterince istemesi şartı ile açamayacağı bir kapı olduğunu sanmıyorum. Şuan itibariyle çalışmış olduğum şirkete full-time öğrencilik surecinin ardından zaman kaybetmeden girebilmiş olmak sanırım yurtdışında eğitimin şuana kadar bana açtığı kapıların en somut örneği olarak gösterilebilir. 

Yurtdışında yaşadığınız çevreyi,  edindiğiniz dostlukları anlatır mısınız? 
Dünyanın en çok kültürü ülkelerinden biri olan Avustralya da eğitim almış olmak size dünyanın dört bir yanından onlarca dost edinme imkanını da beraberinde getiriyor. Bugün geldiğim noktada edindiğim dostlukları kısaca anlatmam gerekirse dünyanın hemen herhangi bir ülkesine seyahat ettiğimde tanıdık bir dost/arkadaş bulabilmek gerçekten özel bir ayrıcalık.

Hiç unutamadığınız bir anekdotunuz var mı?
2006 yılı Şubat ayında Macquarie Üniversitesini temsilen Harvard Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Simulasyonuna katılmıştık. Amerikadan Avustralya ya dönüş yolunda 3 gün içerisinde yaşadığım 55 derecelik isi farklı (Boston -20 derecelerdeyken Sydney +35 dereceydi ) ve Sydney'e ayak bastığımda eve değil doğru üniversiteye gidip sabahtan aksama kadar derse girmiş olduğum anları unutamıyorum, yaklaşık iki hafta kendime gelememiştim.

Yurtdışında okuyacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Bu konuda tavsiyem kısa ve öz olacak; son dönemlerde yurtdışında eğitim için araştırma yapan öğrencilerin buyuk bir kısmının okuyacakları bolum tercihine eğitim alacakları ülkenin göçmenlik programlarına bakarak karar verdiğini görmekteyim ki bana göre bu hiçte sağlıklı bir tercih metodu değil. Burada dikkat edilmesi gereken nokta su; sizin eğitim almaya başladığınız sene örnek olarak muhasebe bolumu mezunları eğitim alacağınız ülkede oturum hakki alabiliyor diye siz aslında ilgilenmediğiniz bir bolum olan muhasebeyi tercih ederseniz ve eğitiminizi tamamlamadan göçmenlik kuralları değişirse almış olduğunuz eğitim hiç bir amaca hizmet etmemiş oluyor. Bu bahsettiğim durumu bizzat yasayan arkadaşlarım oldu ve gerçekten hoş bir durum değil. Kısaca, yurtdışında okuyacak öğrencilere tavsiyem okuyacakları bolumu kesinlikle kendi ilgi ve beceri alanlarından seçip göçmenlik ve diğer faktörleri ikinci plana bırakarak tercih yapmaları yönünde olacaktır. 

O.Faruk Sonmez
Master of Science and Technology in Aviation
University of New South Wales
Sydney Australia

  • Paylaş: