Yurtdışındaki okullar arasındaki eğitim farklarına dikkat!

ATLAS danışmanı Sidney, Melbourne ve Brisbane şehirlerini ziyaret edip üniversiteler, uluslararası okullar ve yerel okullar hakkındaki izlenimlerini anlattı.

- Avustralya gezinizden bahseder misiniz? Okullar arasında ne gibi farklılıklar var?
Okulların verdikleri eğitimler arasında çok fark yok fakat öğrencilere sundukları imkanlar arasında farklar var. Öğretim kadroları, kullandıkları materyaller, öğretim teknikleri genelde aynı. Fakat okulda kütüphane bulunması, bilgisayar laboratuvarları veya dil laboratuvarlarını öğrencilerin etkin olarak kullanmaları, sosyal aktiviteler vb aynı değil. Öğrencilerin oraya gittiklerinde sadece sınıfta eğitim almakla kalmayıp, boş vakitlerini de okulda değerlendirip İngilizce eğitimlerine sosyal çevrelerinde devam ettirmeleri noktasında bu tür kriterler bence önem taşıyor.

- Hangi şehirler ve okulları ziyaret ettiniz?
Sidney, Melbourne ve Brisbane şehirlerine gittim. En iyi Avustralya üniversiteleri başta olmak üzere Kaplan, Embassy Ces, Eurocentres gibi uluslararası okulların yanı sıra Selc, Ability, Aipe, Global Village, Greenwich, Elsis gibi yerel okulları da ziyaret etme şansı buldum.

- Bu izlenimlerinizin size danışmanlık yaparken faydası oluyor mu?
Kesinlikle. Öğrencilere birinci elden izlenimlerimi aktarmak, oradaki yaşantıyı anlatmak çok önemli. Ulaşım nasıl sağlanır, ne yenir, nerde kalınır, okullar hakkındaki detaylar nelerdir bunları paylaşmak önemli.

- Bize Sidney ofisimizden bahseder misiniz?
Sidney ofisimiz Sidney’de şehir merkezinde. Pitt Street Queen Victoria Building’in hemen arkasında. Meral Hanım ve İsmail Bey, 7/24 öğrencilerin hizmetinde. En ufak sıkıntılarla bile ilgileniyorlar. Vize uzatım işleri, konaklama ile ilgili olsun, okullarla ilgili hususlarda olsun en ufak bir detayı bile kaçırmadan ellerinden geleni yapıyorlar. Oradaki öğrenciler kendilerine yardım edecek uzman kişilere sahip olmakla çok şanslılar.

- Okullarda Türk öğrencilerle görüşme fırsatı buldunuz mu?  
Evet okullardaki öğrencilerimizle buluşma fırsatı bulduk. Öğrencilerin büyük kısmı hayatından memnun. Yeni giden birkaç öğrenci hala alışma sürecindelerdi ve ilk izlenimleri olumluydu.

- Öğrencilerin okullar hakkında bilmeleri gereken önemli şeyler neler?
Okulların eğitim kaliteleri ve öğrenciye sundukları imkanları iyi bilmeliler diye düşünüyorum.  Okuldaki ders saatleri, Türk öğrenci sayıları, okulların eğitim kalitelerine dikkat etmeliler.

Hemen iş bulma telaşına düşmeyin
- Öğrencilerin çalışma imkanları var mı?
Avustralya’ya öğrenci vizesi ile giden her öğrencinin haftada 20 saat çalışma izni var. İyi iş bulmak tabii ki İngilizce seviyesiyle doğru orantılı. İngilizcesi düşük olan öğrenciler Türklerin yanında işe girme yolunu seçiyorlar fakat bu İngilizcelerine çok bir kazanç sağlamıyor. Öğrencilere gider gitmez iş bulma telaşına düşmemelerini, İngilizcelerini biraz ilerlettikten sonra kaliteli iş bulma yolunu seçmelerini tavsiye ederim. Bu hem kazançlarını etkileyecektir hem de İngilizceyi çok daha etkin kullanıyor olacaklardır.

- Avustralya da öğrencilerin konaklama seçenekleri ve fiyatları neler?
Öğrenciler aile yanlarında, yurtlarda, paylaşımlı öğrenci evlerinde kalabilirler. Maliyetler 160 AUD ila 300 AUD arasında değişir. Aile yanında kalan öğrenciler sabah ve akşam yemeklerini aileden alma hakkına sahipler. Diğer seçeneklerde bir şekilde kendileri halletmek durumunda kalıyorlar.

- Avustralya’da öğrenciler için yaşam koşulları nasıl? Yaşam çok mu maliyetli?
Avustralya’da yaşam koşulları kesinlikle mükemmele yakın. Güvenli, sakin ve çok huzurlu bir ülke. Çevrede polis görmeniz mümkün değil, bunu bırakın iç hatlarda uçarken kimlik kontrolü bile yapılmıyor. O derece güvenli yani. Doğası ve iklimi Türkiye’den farklı. Her yer park ve bahçelerle dolu, yıl boyunca sıcaklık büyük şehirlerde 10 derecenin altına düşmüyor. Öğrenciler için maliyetler ziyaret ettiğim bir çok ülkeye göre daha uygun. Çalışma izninin olması çok büyük bir rahatlık getiriyor öğrencilere ve bir çoğu konaklama ve cep harçlıklarını kendi kazandıkları parayla karşılayabiliyorlar. Bu da onlara büyük bir güven veriyor.

  • Paylaş: