Atlas danışmanları yurtdışındaki okulları yerinde inceliyor

Atlas Eğitim Danışmanı Mergül Ürpekli, ELS dil okullarının Kaliforniya eyaletine düzenlediği tanıtım gezisine katıldı. Gezide Seattle, Portland, Los Angeles, San Francisco, San Rafael, Berkeley, Hayward ve San Diego şehirlerindeki okulları inceledi, öğrencilerin yaşantılarını yakından gördü. Ürpekli “Eğitim danışmanı olarak öğrencilere bilgi verirken, okullar hakkında çok iyi bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Aynı zamanda bu ülkelerde bulunmuş olmak, yaşam şartlarını, kültürlerini yakından görmek yurtdışına çıkacak olan öğrencilerimizi doğru yönlendirebilmek için çok önemli” diyor. İşte gezinin ayrıntıları.

 

Katıldığınız gezinin programını anlatır mısınız? Hangi şehirleri ve okulları ziyaret ettiniz?

 

Seattle’da Seattle Üniversitesini, Portland’da Concordia Üniversitesi, Hayward’da Chabot College, San Rafael’de Dominican Üniversitesi ve LA -Thousand Oaks’da Lutheran Üniversitesi, San Francisco’da Golden Gate bünyesinde eğitim veren ELS okullarını ve bu üniversitelerin olanaklarını, konaklama imkânlarını gezip gördüm. Bunun yanında Berkeley’de ELS okulunu ve Berkeley Üniversitesini de ziyaret ettik.

 

Son durak olarak San Diego şehrine geçtim. Burada gördüğüm okulların başında University of San Diego, San Diego State Üniversitesi, Intrax, Embassy CES, LSI, Kaplan Aspect ve ELS okulları.

 

Gitmiş olduğun şehirleri ve okulları kısaca anlatır mısınız?

 

Seattle’da, Seattle Üniversitesinin yanında konumlanmış olan ELS şehir merkezinde bir binada eğitim vermektedir. Yakın mesafede öğrenci yurtları ve öğrencilerin ücretsiz kullanabildiği YMCA spor kompleksi öğrenciler tarafından çok rağbet görmektedir.  İlk Starbucks’ın açıldığı Seattle şehrinde, Amerikan futbolu, beysbol, basketbol gibi profesyonel spor karşılaşmalarını izlemek çok popüler.

 

Bir günlük Seattle tecrübesinden sonra Oregon eyaletinin Portland şehrine geçtik. Concordia Üniversitesinde eğitim veren ELS, Portland şehir merkezine yarım saat mesafede. ELS öğrencileri üniversitenin bütün olanaklarından faydalanmaktadır. Ayrıca öğrenci yurtları kampüs içerisindedir. Dil okulu öğrencileri de bu yurtlardan yaz döneminde faydalanabilmekte, diğer zamanlarda ise yürüme mesafesinde aile yanı konaklama seçebilmektedirler. Amerikanın bir tek Oregon eyaletinde aldıklarınızdan vergi kesilmiyor. Bu nedenle bu şehirde alışveriş yapmak çok uygundur.

 

Çok fazla alışveriş yapamadan San Francisco şehrine geçmek biraz üzücüydü ama bu şehrin güzelliği her şeyi unutturuyor insana. Benim gibi birçok öğrencimiz de San Francisco şehrini sevmiştir. Belki de İstanbul’a benzeyen birçok yanı olmasındadır. ELS burada şehir merkezinde olan Golden Gate üniversitesinde hizmet vermektedir. Yürüme mesafesindeki otelde öğrenciler uygun fiyata kalabilmekte ve şehir merkezinde olmanın avantajlarını değerlendirmektedirler.

 

Hayward’da ELS, Chabot Cellege bünyesinde eğitim veriyor. Burada eğitim alacak öğrencilerin konaklamaları çok güzel. Modern, tripleks apartmanlar öğrenciler tarafından çok tutuluyor. Sessiz, sakin bir yer isteyen öğrenciler için uygun bir yer Hayward.

 

San Rafael ELS ise Dominican Üniversitesi’ndedir. San Rafael, San Francisco şehrine bir saat mesafede ormanlık bir alandadır. Dominican üniversitesinin büyük ve yemyeşil bir kampusü var.  

 

Los Angeles’a bir saat mesafede olan Thousand Oaks şehrinde ELS, University of  Lutheran bünyesinde eğitim veriyor. ELS’in sınıfları çok büyük değil burada ancak üniversitenin olanakları çok güzel.

 

ELS Berkeley’de University of California Berkey’in yanında bir binada eğitim vermektedir. Bu okulun bir katı da yurt olarak kullanılmaktadır. Berkeley, üniversite öğrencilerinin oluşturduğu çok güzel bir şehir. Hafta sonları San Francisco’ya kolaylıkla ulaşabiliyor öğrenciler.

 

San Diego’da 4 gün kaldım ve bu süre zarfında University of California  San Diego, San Diego Sate Üniversitesi, Intrax, ELS, LSI, Embassy CES ve Kaplan Aspect okullarını ziyaret ettim. San Diego şehri de Türk öğrencilerin çok fazla talep ettiği yerlerden bir tanesi. San Diego doğal güzelliği, yüksek yaşam standartları ve prestijli okulları ile uluslar arası öğrencilere çok iyi bir şehirde ev sahipliği yapıyor. Ancak bu şehirde arabanızın olması sizin için faydalı olacaktır.

 

Ziyaret ettiğiniz okullarda ne gibi kurs ve konaklama seçenekleri var ve fiyatları nasıl?

 

Başta gezmiş olduğum birçok ELS kurslarında ve diğer dil okullarında Genel İngilizce, Akademik İngilizce ve TOEFL gibi sınav hazırlık kursları sunulmaktadır. ELS okullarında eğitim almanızın avantajı TOEFL sınavına girmeden anlaşmalı olduğu üniversite veya kolejlere geçiş yapabilmenizdir.

 

University of California Berkeley ve San Diego Exctension’ da birçok alanda sertifika ve diploma programı bulabilirsiniz. Bu programlar üniversite mezunu öğrenciler tarafından çok rağbet görüyorlar. Bir yıllık diploma programından sonra Amerika’da bir yıl çalışma izni (OPT) alabiliyorsunuz.

 

Amerika’da aylık dil eğitim ücretleri 600 – 1500$US arasında değişmektedir. Dil okullarında sınıf mevcutları genelde 10–15 kişi. Her okulun bilgisayar laboratuarı vardır. Ayrıca haftalık aktivite programları düzenleyerek öğrencilerin sosyalleşmesine katkıda bulunmaktadırlar. Bu aktivitelerin bazıları ücretsiz, bazıları da cüzi miktarlardadır.

 

Üniversite bünyesinde olan dil okullarında yurt konaklaması öncelikli tercih oluyor. Öğrenci evleri ve aile yanı diğer konaklama seçenekleridir.  Aylık ortalama konaklama fiyatları şehrine göre 700–1500$US arası değişmektedir

 

Uzun süreli eğitime giden öğrencilerimize tavsiyem öncelikle kısa süreli konaklama ayarlamaları. Zaten oraya gittikleri zaman bir aylık konaklamalarını uzatabiliyorlar yâda kendi imkânları ile başka bir konaklamaya geçebiliyorlar.

 

Öğrencilere, okul seçme sürecinde ne tavsiye edersiniz?

 

Öğrencilere tavsiyem, gidecekleri okul hakkında iyi bir araştırma yapmaları. Sunduğu imkânlar, bulunduğu yer, konum, sınıf mevcudu, hangi ülkelerden öğrenciler var, öğretmenleri nasıl, daha önce giden öğrenciler bu okuldan memnun mu gibi birçok soruya yanıt bulmaya çalışmalıdırlar. Unutmasınlar ki bu konuda her türlü bilgiyi bizden edinebilirler.

  • Paylaş: