ATLAS Avustralya'da 34 okul gezdi, Türk öğrencilerle görüştü

ATLAS eğitim danışmanlarından Nurşah Alan, 4 hafta boyunca Avustralya'da 5 şehirde toplam 34 okul gezdi. Gezdiği okullarda Türk öğrencilerle de görüşen Alan, hem okullar hem de şehirler hakkındaki deneyimlerini bizlerle paylaştı.

-Okullar arasında ne gibi farklılıklar gözlemlediniz?
Avustralya'da dil eğitiminden bahsetmek gerekirse 2 türlü seçeneğimiz oluyor; özel dil okulları ve üniversitelerin sağladığı dil okulları. Bunlar arasında sosyal imkânlar anlamında bir farklılık göze çarpıyor. Genel olarak dil okulları daha şehir merkezindeyken üniversitelerin dil okulları üniversite kampüsünde yer alıyor. Bunlardaki farklılık da doğal olarak üniversite kampüsü içerisinde olmanın yaratacağı farklılıklar. Bunun yanı sıra milletlerin dağılımı okuldan okula farklılık gösteriyor.

-Hangi şehirler ve okulları ziyaret ettiniz?
Melbourne, Sydney, Brisbane, Gold Coast ve New Castle olmak üzere toplam 5 şehirde bulundum. Ziyaret ettiğim okullar arasında;
MIBT, Deakin University, Hawthorn English Language Centres, Embassy CES, University of Melbourne, RMIT, Kangan Batman TAFE, La Trobe University, Holmesglen TAFE, Macquarie University, SIBT, Ability Education, Australian College of English (ACE), ACL, Greenwich College, Global Village, SELC, University of New South Wales (UNSW), Kaplan International,  University of Technology Sydney (UTS), Australian Institute of Proffessional Education (AIPE), University of Sydney, Elsis Language School, Shafston International College, Eurocentres, University of Queensland ve University of New Castle var.
Bu okulların da bütün şehirlerdeki şubelerini ayrı ayrı ziyaret etme fırsatım oldu.

-Bu izlenimlerinizin size danışmanlık yaparken faydası oluyor mu?
Kesinlikle. Eğitim danışmanı olarak, öğrencileri yönlendirme konusunda en önemli noktalardan biri öğrencinin ne istediğini iyi bir şekilde anlamak ve de onu yönlendirmek. Bu hususta okulun eğitiminin yanında öğrencilerin gideceği ülke ve şehirle ilgili olarak da yaşam koşulları açısından bilgi sahibi olunması gerekiyor. Bu anlamda Avustralya’da bu okulları tek tek ziyaret etmek ve de ülkenin sosyal koşulları hakkında geniş bilgi sahibi olmak her açıdan öğrencileri doğru yönlendirmede çok önem taşıyor.

-Bize Sydney ofisimizden bahseder misiniz?
Sydney ofisimiz Sydney’in tam merkezinde yer alıyor.  Ofisimizde Meral Hanım ve İsmail Bey öğrencilerimize Avustralya’dayken de destek oluyor ve buradan aldığı desteği orada da vermeye devam ediyorlar. Eğitiminize devam etmek, vize uzatmak gibi konularda tam destek alabiliyor Avustralya’ya giden öğrencilerimiz.

Türk öğrenciler orada kalmanın yollarını arıyorlar

-Okullarda Türk öğrencilerle görüşme fırsatı buldunuz mu?  
Oldu. Türk öğrencilerimizin çoğu bir yandan eğitimlerine devam ederken bir yandan da çalışıyorlar. Hemen hemen her öğrenci orada kalmanın yollarını arıyor.

-Öğrencilerin okullar hakkında bilmeleri gereken önemli şeyler neler?
Öğrencilerin, ders içerikleri, ders programları gibi ayrıntıların yanı sıra okulun sosyal imkânlarından da haberdar olmaları ve oraya gittiklerinde ne ile karşılaşacaklarını bilmelerinde fayda var.

-Öğrencilerin çalışma imkanları var mı?
Var. Avustralya’da 20 saatlik çalışma izni olduğunu biliyoruz. Türk öğrencilerde genelde ilk olarak gider gitmez bir çalışma isteği oluyor. Bu çalışma isteğini hayata geçirebilmek öğrencinin İngilizce seviyesiyle çok alakalı tabii ki. Daha iyi işlerde ki -bu işler genelde hizmet sektörüne yönelik işler oluyor- çalışabilmenin yolu bundan geçiyor.

Maliyetler şehre göre değişiyor

-Avustralya’da öğrencilerin konaklama seçenekleri ve fiyatları neler?
Genelde öğrencilerin ilk eğilimleri aile yanında kalmak oluyor, daha sonrasında paylaşımlı evlere geçmeyi ve maliyetleri düşürmeyi tercih ediyorlar. Avustralya’da konaklama fiyatları tabii ki şehirden şehre farklılık gösteriyor. Gold Coast, New Castle gibi küçük şehirlerde çok iyi koşulları olan paylaşımlı bir evde kalmanın maliyeti haftalık 140 dolarken ve de bu maliyet 100 dolar civarlarına kadar inerken, Sydney, Melbourne gibi büyük şehirlerde maliyet 200 dolardan başlayabiliyor. Bu da evin durumuna, konumuna göre değişiklik gösterip büyük şehirlerde 250 dolar civarında yer alıyor. Paylaşılan öğrencilerin sayısı fazlaysa haftalık ücret Sydney’in tam göbeğinde bile 150 dolar civarına düşebiliyor.

-Avustralya’da öğrenciler için yaşam koşulları nasıl? Yaşam çok mu maliyetli?
Avustralya’da yaşam koşulları nüfusunun da çok az olduğunu düşünürsek gayet rahat. Yaşam maliyetleri büyük şehirlerde gayet yüksek olabilirken daha küçük şehirlerde çok daha ucuz. Özellikle ulaşım daha maliyetli oluyor büyük şehirlerde.
Avustralya'’nın yaşam koşulları Türkiye ile kıyaslandığında çok farklılık gösteriyor. Günlük hayat akşam 6’dan sonra çok durağanlaşabiliyor. Alışveriş merkezlerinin, dükkanların 6’dan sonra kapanması gibi durumlar bizim pek alışık olmadığımız koşullar. En büyük şehri Sydney’de bile yaşam durağanlaşabiliyor. Melbourne, maliyetler açısından Sydney’den sonra en pahalı olan şehir.
Brisbane en yaşanılabilecek şehirler arasında yer alıyor. Hem şehir olabilecek kadar büyük ve de imkânların olduğu bir yer hem de sakin olabilecek kadar küçük diyebilirim. Ayrıca çok daha uygun!

Detaylı bilgi için nursah@atlasedu.com ya da 0212 249 53 10 (Dahili 120)

  • Paylaş: