• Atlas Danışmanı İngiltere’deydi
Hayal kırıklığı yaşamamak için gitmeden doğru ve eksiksiz bilgi almak şart

İngiltere okullarını gezen ATLAS danışmanı Murat Seyfi bizlere İngiltere’de hem eğitim hem de yaşam koşulları hakkında önemli bilgiler verdi. Devon’da, Brighton’da, Cambridge’de ve Londra’da İngilizce eğitim aldı. Danışmanımız ile İngiltere deneyimleri hakkında bakın neler konuştuk.

İngiltere’ye yaptığınız gezinizin amacı neydi?

Yurtdışında eğitim almayı planlayan öğrencilerimize daha iyi danışmanlık hizmeti verebilmek amacıyla (ülkeyi ve şehirleri görüp daha iyi tanıyarak öğrencilerimize daha doğru ve detaylı bilgi sunabilmek, okulları ziyaret edip kurs seçenekleri, eğitim kaliteleri, fiziksel şartları vb birçok konuda bilgi edinip öğrencilerimizin isteklerine en uygun okulu ve kursu seçmelerinde yardımcı olmak, bu okullarda okuyan Türk öğrencilerin fikirlerini alarak beklentilerinin ne derecede karşılandığını öğrenmek) ve yabancı dilimi geliştirmek için gittim. 

İngilizce dil eğitimini hangi okullarda aldınız?

Devon School of English (Paignton), St Giles (Brighton), Eurocentres (Cambridge) ve Embassy CES (Londra).

 İngiltere’de bulunduğunuz süre içinde hangi okulları ziyaret ettiniz?

Özellikle eğitim aldığım okulları yakından inceleme şansını yakaladım. Bu okulların haricinde, Londra, Brighton, Cambridge, Devon şehirlerinde birçok okulu gezme şansını yakaladım. Bunlar, Eurocentres, Kaplan Aspect, EC English Language School, EmbassyCES, St Giles, Brisith Study Centres, LAL Torbay, Shaneglobal, Oxford House College, Malvern House, Bell International.

Ziyaret ettiğiniz okullar arasında ne gibi farklar vardı?

Başta eğitim kaliteleri, programları, fiyatları, öğrenciye sunduğu imkânları, konumları, konaklama seçenekleri farklılık gösterebiliyor.       

Ziyaret ettiğiniz okullarda ne gibi kurs seçenekleri var?

Okullarda Genel İngilizceden, İş İngilizcesine, CELTA, DELTA, IELTS, Cambridge sınav hazırlığı, yaz okulu programlarına kadar birçok alternatif bulunmaktadır.

Öğrencilerin okullar hakkında bilmeleri gereken önemli şeyler neler?

Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin bilmesi gereken en önemli konu yeterli bilgi sahibi olmadıkları bir okula kayıt olarak beklentilerini karşılama konusunda sıkıntı yaşama olasılıklarının yüksek olduğudur. Bu problemi, doğru ve eksiksiz bilgi alarak ortadan kaldırabilirler.

Ayrıca, öğrencilerin Türkiye’den gitmeden önceki bir başka çekinceleri okuldan hangi seviyede eğitim almaya başlayacakları. Ciddi para ve zaman harcayan öğrenciler haklı olarak en verimli şekilde eğitim almak istiyorlar. İngiltere’deki okullar, kursa başlayan öğrenciler için seviye belirleme sınavı yaparak öğrenciyi en doğru seviyedeki sınıfa yerleştiriyor.

Öğrencilere tavsiyeleriniz neler?

Yurtdışı eğitimi titizlik isteyen ve tüm detaylarıyla düşünülüp planlanılması gereken bir süreçtir. Öğrencilerin ülke, şehir, okul, hatta kurs seçimine kadar tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Kısa ya da uzun süreli olması fark etmeksizin öğrenciler yurtdışında alacakları eğitimi planlarken tüm şartları göz önüne almalıdır. Karşılaşabilecekleri tüm durum ve olaylar hakkında önceden bilgi sahibi olmalılar. Çünkü yurtdışındayken en can sıkan ve zorluk çıkartan şey beklenmedik durumlarla karşılaşmaktır. Bu sebeplerden dolayı öğrenci adaylarının kesinlikle profesyonel danışmanlık hizmeti almalarını tavsiye ediyorum.

İngiltere’de öğrenciler için yaşam koşulları nasıl? Yaşam çok mu maliyetli?  

İngiltere’de yaşam koşullarını Londra İçi ve Londra Dışı olarak ayırabiliriz. Eğitim ücretlerinden, konaklama maliyetlerine, ulaşımdan günlük harcamalara kadar hemen her tutar farklılık göstermektedir. Küçük şehirlerde veya kasabalarda saymış olduğum tüm bu maliyetler daha düşük seviyededir. Örneğin, Londra’da haftalık ulaşım kartına 45 Sterlin (Zone 1-6 arası) ödüyorken Cambridge, Brighton gibi şehirlerde 12-15 Sterlin ödüyorsunuz. Türkiye ile birbirine yakın olan fiyatlar kur farkından dolayı pahalı hale geliyor. Harcamaların büyük kısmını oluşturan konaklama ve yeme içme şartları öğrencinin bütçesine ve alışkanlıklarına göre değişkenlik gösteriyor.

Son olarak bizimle paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?

İngiltere gerçekten hem tarihi anlamda hem de kültür anlamında kesinlikle görülmesi gereken bir ülke. Gerek Türkiye’ye yakınlığı gerek maliyetleri açısından dil eğitimi için doğru bir tercih olacağını düşünüyorum. Özellikle kısa süreli yurtdışında dil eğitimi almayı planlayan öğrenciler için maliyet konusunda kesinlikle avantajlıdır.  Öğrenciler hem eğitim alıp, hem de farklı bir kültürü yakından tanıyabilme şansına sahip olabiliyorlar. Eğer dil seviyeniz başlangıç seviyesinde ise, Londra'yı önermiyorum. Brighton, Bournemouth, Devon, Oxford, Cambridge gibi şehirler öğrencilere önerebileceğim şehirler arasındadır. Çünkü nüfus yoğunluğunun yerli İngiliz olması ve şehrin daha sakin ve oturmuş bir düzene sahip olması öğrencilere günlük yaşamlarında çok avantaj sağlıyor. İnsanlar herhangi bir problemi yaşadığınızda veya bir şey sorduğunuzda mutlaka yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bunun gibi birçok nedenden dolayı kesinlikle Londra haricindeki şehirler de değerlendirilmelidir.

Daha detaylı bilgi için Atlas ofisleriyle iletişime geçebilir veya Bilgi İstek Formu doldurabilirsiniz.

  • Paylaş: