Kanada, yaşamak ve öğrenim görmek için dünyadaki en iyi ülkelerden biridir

Kanada, yaşamak ve öğrenim görmek  için dünyadaki en iyi ülkelerden biridir. Yılın birçok zamanını karlar altında geçiren Kanada, sakinliği, güvenliği ve temizliği ile yurtdışı eğitim için öğrencilerin vazgeçilmez tercihleri arasında olmaya devam ediyor.  

Yüksek Eğitim Kalitesi

Kanada üniversiteleri, eğitim ve araştırma açısından uluslararası üne sahiptir. Devlet tarafından sürekli desteklenen Kanada üniversitelerinin dereceleri Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin derecelerine eşittir. Kanada’da  Amerika ve İngilitere’ye nazaran üniversite sayısı azdır. Ancak var olan üniversite ve kolejler yüksek standartları ve kaliteleri ile  ünlüdür. Bilgisayar mühendisliği, işletme,telekomünikasyon, tıp ve ziraat en çok ilgi gören ve kalitesi dünyaca tanınmış bölümlerin başında geliyor. Ayrıca kullanılan en son teknoloji sayesinde öğrenciler her türlü bilgiye kolaylıkla erişebilmektedir. Kanada’nın batı bölgesinde yer alan British Columbia, yabancı öğrencilerin bir numaralı tercihi konumundadır.

Üniversiteler

Kanada’daki üniversitelerde öğrencilerin çok sayıda ders almaları zorunludur. Yalnızca tek bir konuda uzmanlaşmak yerine pek çok konuda eğitim almaları gereklidir. Örneğin ana dersleri İngilizce, Fizik, Ekonomi olan bir öğrencinin bu derslerin yanında Fen Bilimleri, Edebiyat, Sosyal dersleri almalıdırlar. Belirli bir sayıdaki derslerden geçtikten sonra öğrenciler mezun olurlar. Bu üç yıl veya dört yıl sürer.

Kanada’da üniversiteler devlet tarafından desteklenirler ve ücretler ABD’den daha düşüktür. Ancak Kanada’da standart öğrenci bursları yoktur. Bu yüzden de aile desteği olmayan bir öğrencinin full-time eğitim görebilmesi imkansızdır.

Türk Üniversitesinde eğitim alırken, Kanada’ da bir Üniversiteye geçiş yapmak (transfer) mümkündür. Fakat her iki üniversitenin de dersleri ve ders içerikleri %100 birbirine uymadığından, derslerden tam kredi notu almanız mümkün olmaz. Bu sebeple, Kanada da ki bir üniversiteye transfer olunduğunda, eğitim süresi uzayacaktır. Bir Kanada üniversitesine transfer olup, lisans diploması alabilmek için en az iki sene o üniversitede okumak gerekmektedir.  

Mastır
 
MBA, yüksek lisans ve doktora eğitimleri Kanada’da ki üniversiteler bünyesinde uluslar arası öğrencilere sunulan programlar arasındadır. Üniversite kabulü için gereken şartlara ek olarak, referans mektubu, tercih edilen programa göre GMAT ve GRE sınav sonuçları, MBA programları için iş deneyimi genel anlamda öğrencinin programa kabul edilebilmek için ihtiyaç duyacağı genel şartlardır. 
Hukuk, mimarlık gibi alanlarda yüksek lisans eğitimi alabilmek için öğrencinin 4 yıllık lisans programını tamamlamış olması gerekir. İki yıl süren yüksek lisans eğitimi sonunda alınan  Maitrise isimli diploma ile doktora başvurusu yapılabilir. Kanada üniversitelerinde akademik yıl Eylül –Mayıs aylarını kapsar.

Başvuru Koşulları

Kanada da öğrenci kabul koşulları üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme farklılık göstermektedir. Her üniversite kendi kabul şartlarını belirler ve her başvuruyu ayrı bir şekilde değerlendirir. Bu nedenle de öğrenci başvuruları değerlendirilirken temel olarak öğrencinin öğrenim hayatında gösterdiği akademik ve sosyal başarılar göz önünde bulundurulur. Not ortalamaları, alınan derslerin içeriği, tamamlanan krediler, öğrencilerin sosyal alanlarda ne derece katılımcı olduğu gibi unsurlar, başvuruların değerlendirilmesinde etkilidir.   

Kanada nın resmi olarak İngilizce ve Fransızca olmak üzere 2 dili vardır. İngilizce eğitim veren bir üniversitenin programına kabul edilebilmek için TOEFL, IELTS veya TOEIC gibi uluslararası dil sınavlarından yeterli puan almak zorunluluğu vardır. Her üniversitenin TOEFL kabul puanı farklı olabilir. TOEFL ve CAEL sınavları birçok üniversite tarafından kabul görürken, bazı okullar kendi özel sınavlarını veya IELTS sınavını kabul edebilirler. Fransızca eğitim, için herhangi bir standart dil testi uygulaması yoktur. Başvuruyu yaptığınız üniversitenin düzenlendiği sınava girmek zorunluluğu vardır. Bazı üniversiteler iki dilde birden eğitim verirler. Ancak Kanada üniversitelerine devam edebilmek için öğrencinin iki dili de bilmesi gerekmez. Fransızca eğitim veren okullar, Fransızca dilinin yaygın olarak konuşulduğu Québec eyaletindedir.  

Eğitim Yılı ve Başlangıç Tarihleri

Akademik yıl genelde 2, bazı üniversitelerde ise 3 sömestirdir. Bu sebeple bir çok üniversitede hem Ocak hem de Eylül ayında eğitime başlamak mümkündür. Eylül de başlayacak programlara en geç Mart ayında, Ocak ayında başlayan programlara ise en geç Ağustos ayı itibariyle başvuru yapmış olmak gerekir. 

Üniversite Kolejleri

Üniversite kolejlerinde  uygulamalı ve akademik programlar kampüs atmosferi içerisinde verilmektedir. Üniversite derecelerinin yanı sıra sertifika ve diploma programları uygulanmakta ayrıca dil kursları da düzenlenmektedir. Üniversite kolejlerinde öğrenciler akademik üniversite programlarının yanı sıra uygulamaya yönelik programlar arasında seçim yapma hakkına sahiptir.        

Community  College  ve  Teknik Enstitüler

Kanada da Community College ve Teknik Enstitülerin birçoğunun öncelikli olarak iş, sanayi ve hizmet sektörlerin ihtiyaçlarına karşılık gelen önemli fonksiyonları vardır. Bu okullar genellikle meslek liseleri mezunları, iş arayan üniversite mezunları ve iş tecrübesi olan yetişkinlere yöneliktir.

İki - üç yıllık (veya daha kısa) kolej programlarında, genel akademik yoğunlaşmanın yanı sıra mesleki olarak yönlendirilmiş müfredat uygulanmaktadır. Önemli sayıda üniversite mezunu diplomalarını aldıktan sonra mesleki beceri kazanarak daha iyi iş bulabilmek için kolejlere girerler. Genel olarak Kolejler üniversitelere oranla uygulamaya çok daha fazla önem verirler. Sınıf mevcutları daha azdır. Kampüs dışında da eğitim verebilmektedirler. Laboratuvar çalışmalarının sınıf içi çalışmalara oranı çok daha yüksektir. Öğrencinin katılımını teşvik eden eğitim sistemine sahiptir. Kabul standartları daha düşüktür. Kolejler, bilgi teknolojisi, madencilik, çevre, otelcilik, turizm gibi pek çok alanda üst düzeyde eğitim vermektedir. Yetenekli ve konularında uzman Kanada iş gücünün oluşmasına en büyük     
kaynağı oluşturmaktadır.

Dil  Okulları

Kanada'nın iki resmi dili vardır. İngilizce ve Fransızca. Her iki dili öğrenmek için de Kanada ideal bir ülkedir. Kanada da İngilizce öğrenmeyi seçen öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülke genelinde bir çok dil okulu bulunmaktadır. Kanada aksanı standart İngilizce ye çok yakındır. Gerek kurs başlan gıç tarihleri ve konulardaki özel dil okulları dil eğitiminde başta gelmektedir. Ayrıca üniversite, community college ve üniversite college larda İngilizce eğitimi vermektedir. Fransızca dil okullarının önemli bir kısmı Quebec te bir kısmı da ülkenin farklı bölgelerinde bulunmaktadır. İngilizce dil okullarında olduğu gibi Fransızca dil okullarında da yıl boyunca bir çok başlangıç tarihi bulunmaktadır ve kurs süresi esnektir.

 

Eğitim Maliyetleri

Üniversite mastır eğitimi ( yıllık )   : 7.000-10.000$US

Sertifika programları (yıllık)           : 5.000-7.000$US

Dil Eğitimi (aylık)                           : 700 -1.000$US

 

Sosyal hayat ve yaşam maliyetleri

Eğitim amaçlı olarak Kanada’ya giden öğrencilerin eğitim ücretlerini karşıladıktan sonra, konaklama ve diğer giderleri için gereken tutar 3.000 -5.000 USD arasında değişiklik gösterir.  
Konaklama seçenekleri çeşitlidir. Homestay-aile yanında konaklama oldukça yaygın olan ve öğrencileri Kanada kültürüne oldukça yaklaştıran bir konaklama biçimi olarak öğrenciler ve aileler tarafından tercih edilir. Bunun dışında okul kampüslerindeki residanslar ikinci bir seçenektir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, öğrencinin Kanada’ya gitmeden önce konaklaması ile ilgili tüm düzenlemeleri yapmasıdır ki başvuru sırasında tercih edilen konaklama biçimi okula bildirilerek, okulun ilgili departmanlarının uygun aile ya da oda konusunda yardım etmeleri sağlanabilir.

Yemek, eğlence ve öğrencilerin katılabileceği kültürel etkinlikler, okulun sunduğu faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla pek çok okul programın verileceği ilk gün bir oryantasyon programı sunar. Ayrıca düzenlenen çeşitli festivaller ve etkinlikler, öğrencilerin Kanada kültürünü tanıması ve bu kültüre adapte olmasını kolaylaştırır.

Kültürel, coğrafi ve sosyolojik yapısında barındırdığı bir çok özelliği ile ön plana çıkan ülkelerden biri olan Kanada, temiz,güvenli, zengin kültürel ve sportif aktivite imkanları ile  cazip bir yaşam tarzı  sunmaktadır. Kanada’nın en büyük şehirlerinden Vancouver, Toronto ve Montreal, yaşamak ve çalışmak için dünya kalitesindeki şehirler olarak tanınmışlardır.  

Öğrenci vizesi ile çalışma izni

Öğrencilerin eğitim alırken sadece kampüs içinde haftada 20 saat çalışma hakları vardır. Okul dışında yasal çalışma izinleri yoktur. Ancak lisans, mesleki sertifika ve diploma ya da yüksek lisans programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin maksimum 1 yıl kadar eğitim gördükleri alanda çalışmalarına izin verilir

 

Kanada’nın en iyi üniversiteleri

1.     McGill University

2.     University of Toronto

3.     University of British Columbia

4.     University of Montreal

5.     University of Alberta

6.     McMaster University

7.     University of Western Ontario

8.     Brock University

9.     Queen’s University

10.  Concordia University

11.  Carleton University

12.  Saint Mary’s University

13.  University of Victoria

14.  University of Regina

15.  Malaspina University 

Detaylı bilgi için bilgi istek formu doldurabilir veya size en yakın ATLAS ofisine gelebilirsiniz. 

  • Paylaş: