Essay yazarken dikat etmeniz gereken 3 önemli nokta


Yurtdışında üniversite eğitimi almak için en önemli aşamalardan birisi de essay ya da diğer adıyla niyet mektubudur. Bir çok çeşit ‘Essay’ yazılabilir fakat önemli olan sizden istenen şekilde bir ‘essay’ yazılmasıdır.

Kimi başvurular sadece bir kaç cümlelik cevaplar vermeyi gerektirirken kimi başvurular da kendinizi uzun uzun anlatmanızı gerektirebilir. Başvurunuzu hazırlarken dikkat etmeniz gereken ilk şey şu olacaktır; sizden kısa cevaplar mı isteniyor yoksa uzun anlatımlar mı? Soruları dikkatlice okuduktan sonra aklınızda bir tasarlama yapın ve aynı anlama gelen soru tiplerini belirleyin ki cevaplarınız arasında bir farklılık oluşmasın, zira tutarlılık oldukça önemlidir. “Bize kendinizi tanıtınız” ya da “Kişisel bilgilerinizi içeren bir yazı yazınız” gibi sorular her başvuruda bulunur, bu tip sorulara açıklayıcı bir yanıt verdiğinize ve eğer her iki soru da mevcut ise her ikisine benzer yanıtlar verdiğinize emin olun. Ama bu benzerlik asla aynı cümlelerden kaynaklanmamalı, mutlaka farklı yapıda cümleler kullanın. Başvurunuzda yer alan bazı sorular tek cümlelik cevaplar gerektirebilir, elinizden geldiğince uygun ve açıklayıcı bir cümle yapısı kurarak cevaplamaya gayret edin. Okulun size belirttiği kelime veya sayfa sayısını sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayın; kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz karşı tarafa o kadar dürüst, yeterli ve başarılı görüneceksiniz. Unutmayın ki kelime sınırı bir yerde sizin kompozisyon becerinizi ne ölçüde kullanabildiğinizi de belirlemek ve ölçümlemek için var. 

Bazı sorular hobileriniz, en son okuduğunuz kitap veya en son izlediğiniz film ve bu konulardaki düşünceleriniz olabilir. Bu sorular üzerinde çok fazla vakit harcamanıza gerek yoktur çünkü bu sorular sübjektif, göreceli cevaplar gerektirir yani birden fazla doğrusu olabilecek türden cevaplardır. Önemli olan belirsiz cevaplardan kaçınmak ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmenizdir. Bu sorular size odaklanmış kolay sorulardır. Biraz daha zorlanacağınız soru tipleri okulun sizi sınaması şeklinde olacaktır. “Neden bizi seçtiniz?” ya da “neden diğer okullar değil” gibi sorulara cevap verirken o güne kadar yapmış olduğunuz araştırmadan mutlaka bahsetmelisiniz, o okulu seçmeye neden karar verdiyseniz bunu açık bir dille ifade edin. Okulla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve bunu belli etmek için başvurudan önce mutlaka okul ile ilgili web sitelerini, katalogları iyice inceleyin ve hatta ofislerimizdeki danışmanlarla iletişim kurup aynı okulda daha önce eğitim almış birileriyle görüşme ayarlayın, bu sizin hem ciddiyet seviyenizi artıracak hem de konuyla ilgili hakimiyetinizi belirginleştirecektir.

Karşınıza çıkabilecek olan son soru tipi yaratıcılığınızı ölçmek için sorulan sorulardır. Bu sorular sizin genel kültür bilginizle ve zevkinizle alakalı olacaktır. Cevap verirken çekincemede kalmamanız ve kendinizden emin davranmanız sizin yararınıza olacaktır, en azından sizi kendine güveni olan bir kişilik’ olarak gösterecektir. Ulusal ve uluslararası sorularla karşılaşırsanız yine düşündüğünüzü söyleyin, asla ‘onların duymak isteyeceği’ türden cevaplar vermek için kendinizi zorlamayın. Kendinizi olduğunuz gibi tanıtın. Farklılıklara karşı ön yargıları olmayacaktır.

İyi bir Essay Yazmanın 3 Kritik Aşaması

1) Konu seçimi

Başvuru yazısının en önemli kısmı konu bölümüdür. Bu aynı başlığından dolayı ısınamadığınız ya da ismini veya il bir kaç dakikasını beğenmediğiniz için değiştirdiğiniz televizyon filmine benzer. Bir yazının en önemli bölümleri başlık ve konudur. Seslendiğiniz kişinin daha ilk dakikalarda ilgisini çekmek, ona ilk iyi izlenimi kazandırmak anlamına gelir. Bu yüzden konu ve başlık seçerken oldukça dikkatli davranmanız gerekir. Uzun süreli bir düşünme süreci işinizi kolaylaştıracaktır. Kendinize en çok yakıştırdığınız kelimeleri ve sıfatları belirleyin. Bu kelimelerin başvurunuzda yer almasına dikkat edin. En başarılı olduğunuz konular, ilgi alanlarınız, en pratik olduğunuz konular, sizi diğer kişilerden ayırdığını düşündüğünüz herhangi bir özelliğiniz, fanatiği olduğunuz yazar, yönetmen, film veya sanat dalı, hayata bakış açınız, hayatınızda en zor atlattığınızı düşündüğünüz bir olay, hedefleriniz, okul dışı etkinlikleriniz ve gelecek için yaptığınız planlar ve gelecekle ilgili hayalleriniz başvurunuzu oluşturmadan önce gözden geçirmeniz gereken konular arasındadır. Tüm bu düşündüklerinizi başvurunuza eklemek isteyebilirsiniz ama yanlış anlaşılma ihtimaliniz de olabilir. Essay örneklerini www.collegegate.com/samples_fr.html adresinden inceleyebilirsiniz.

Şimdi sıra, üzerinde özellikle durmak istediğiniz konuları belirleyip aralarında bir seçim yapmaya geldi. Seçim yapmanızı kolaylaştırmak için konularınızın hepsini bir kağıda yazın ve teker teker önemlilik, canlılık, yaklaşım (farklı yaklaşım artı puan getirecektir), yaratıcılık, ilginçlik, sizi yansıtması, gerçekçilik, anlaşılabilirlik ve farklılık gibi sınıflandırmalara puan verin. Buna göre puan bakımından en zengin konuyu seçmeniz sizin için büyük bir avantaj oluşturacaktır.

2) İçtenlik

Essay’inizin konusunu ve başlığını belirledikten sonra yazının devamı büyük ihtimalle kendiliğinden oluşacaktır. Essay’inizi ilk kez yazarken hiçbir şeye dikkat etmeden yazın, böylelikle istediğiniz her şeyi kağıda yansıtmış olacaksınız. Zaten bu aşamada önemli noktalar soruları yeterli bir biçimde cevaplamanız, yaratıcı olmanız, içten ve samimi olmanız, kuvvetli tasvirler yapmanız ve yazınızı canlı tutmanız.

Konunuzun altında elbette alt başlık ya da alt konular oluşabilir. Konunuzda olduğu kadar bu alt konularda da açık ve belirleyici olmaya dikkat edin. Basit cümlelerden her zaman kaçının, biraz da olsa edebi bir dil kullanın. Unutmayın, okuyucunuzu daha ilk dakikalarda yazdıklarınızın içine hapsetmeniz gerekiyor. Bilmediğiniz konularda fazla yorum yapmayın, ama tecrübe edindiğiniz konularda da sizi en iyi anlatan sıfatları kullanmaktan kaçınmayın. Yazınızı süslemek düşüncesiyle zor cümleler ve abartılı tasvirler de kullanmayın. Bu yazıyı içinizden nasıl geliyorsa ve nasıl yaşıyorsanız o şekilde tamamlamanız gerekiyor. İkilemler ve çelişkiler sorularla birlikte yazınıza olan ilgiyi arttıracaktır.

3) Dilbilgisi

Essay, akademik bir yazı olacağından dilbilgisine ve kurallarına çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle yazınız belirli bir yapı içerisinde olmalıdır; giriş, gelişme ve sonuç sırasında olmayan bir yazı baştan kaybetmiş sayılır. Buna göre essay’in giriş bölümünde yazınızın amacını özetlemelisiniz. Gelişme bölümünde olayların açılımını ve gelişimini anlatmalısınız. Sonuç bölümünde de içinde bulunduğunuz durumu ve konunuzun sonucunu bildirmelisiniz. Essay’inizde yazdığınız herşeyin sebep & sonuç ilişkisine dayandığından emin olun. Aksi takdirde hem okunurluk hem de bütünlük kaybolacaktır ve kendinizi tanıtma imkanınız azalacaktır.

Dilbilgisi ile ilgili olarak ikinci önemli konu bağlaçlardır. Yazınızda, düşünceleri birbirine bağlamanın ve birbirinden ayırmanın yardımcıları olab bu bağlaçlara kesinlikle yer vermelisiniz. Bağlaçlardan bazıları şöyledir:

a) Compare & Similarity (benzerlik)

- Similarly
- Likely
- Evenly
- In parallel
- Synonymly
- Alike
- Likewise
- Identically
- Comparably
- Correspondingly
- Equally
- Equivalently

b) Contrast (zıtlık)

- Despite
- In spite of
- However
- Although
- Neverthless
- Regardless

c) Addition (ilave & ek)

- Moreover
- Furthermore
- In addition
- Additionally
- Supplementaly

d) Ranking (derecelendirme ve sıralama)

- Firstly, secondly, thirdly....
- Next
- After
- Later
- Before
- Finally
- As a conclusion
- As a final word

e) Reason, Result and purpose (Sebep & sonuç ve amaç)

- So that
- Because of
- Since
- So as
- As a result
- Due to
- Therefore
- Accordingly
- Consequently
- In order to

Dilbilgisi kurallarına dahil olan bir diğer önemli unsur ‘ben’, ‘biz’ gibi kalıplar yerine edilgen çatı kullanılmasıdır. Edilgen yapı cümlenin önemini artırarak sizi de boyunuzdan büyük bir iddiaya girmekten kurtarır. Etken cümlede (active) In conlusion, I can say that... ( Sonuç olarak diyebilirim ki...) yerine edilgen cümle (passive) In conclusion it can be said that... (Sonuç olarak denebilir ki...) kurmak daha akıllıca olacaktır.

İyi bir Essay yazmak için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, size en yakın ofisimize ulaşabilir ve danışmanlarımızdan destek isteyebilirsiniz. 

  • Paylaş: