İngiltere Konsolosluğunun yeni uygulaması ise öğrencilerin kafalarında soru işaretlerinin oluşmasına neden olmakta.

Bilindiği gibi Tier 4 Genel Öğrenci vizesi için yapılan başvurularda, zorunlu bir görüşme uygulaması yoktu. İngiltere Konsolosluğunun yeni uygulaması ise öğrencilerin kafalarında soru işaretlerinin oluşmasına neden olmakta. Uygulama şöyle: 28 Haziran itibari ile Tier 4 randevuları video mülakatlı olarak alınacak ve görüşmeler İngiltere’de bulunan vize memurları ile video aracılığı ile yapılacak. En çok sorulanlar:

1-İstisnasız herkes “video mülakat” uygulamasına tabi tutulacak mı?

2-Neler sorulacak, standart sorular var mı?

3-Görüşmede nasıl bir izlenim uyandırılmalı?


Öncelikle her aday mülakata alınmıyor. Mülakata alınacak öğrenciyi seçmek için net kriterleri yok. Bu nedenle; randevuya, mülakata alınacağını düşünerek gitmekte fayda var.


Görüşmede standart ve genel güveni sağlamak amacıyla sorular soruluyor. Sorulan soruların sırası, kişinin kimlik bilgileriyle başlayıp okul ve İngiltere’de katıldığı program bilgileriyle devam ediyor. İsim ve doğum tarihiyle başlayan sorular şöyle devam edebiliyor: “Kursun; adı, başlangıç tarihi ve yeri nedir?”, “Bu kursu seçme nedeni nedir?”, “Bu okulu seçme nedeni nedir?”, “Kurs süresince kalınacak yer neresi?”, “Önceki eğitimleri nelerdir?”, “Kursa devam ederken Birleşik Krallık’ta yolculuk planları bulunuyor mu?”, “Eğitim alacağı okula nasıl karar verdi?”, “Kursu bitirdikten sonrası için düşünceleri neler?”, “Daha önce başka bir ülkeden vize reddi aldı mı?”, “Bu başvuruyu yaparken başka birinden yardım aldı mı?”.


Bu sorular, kişinin uyandırdığı izlenime ve güvenirlik derecesine göre uzayabiliyor. Vize memurları, konuşmasından tatmin olmadıkları adayı daha ayrıntılı sorular sorarak sınayabilirler. Videolarda görüldüğü gibi ortaya konulan kişilik ve ciddiyet güvenirlik için önem arz ediyor. Görüşmeye giderken rahat hissettirecek kıyafetler seçilmeli; fakat bunun ciddi bir görüşme olduğu unutulmamalı. Dik oturmak, kendinden emin bir ses tonuyla akıcı konuşmak oluşturulacak izlenimi olumlu kılacaktır. Vize memurları, mülakattan sonra kişi hakkında bir rapor hazırlayacaklar; bu da mülakattaki tavırda özenli olma hususuna dikkat çekmektedir.   


Detaylı bilgi için size en yakın ATLAS ofisine gelebilir veya bilgi istek formu doldurabilirsiniz.

  • Paylaş: