İngiltere de yüksek öğrenimini tamamlayan yabancı öğrencilerin 1 yıl çalışma izni var

İngiltere hükümeti, İngiltere üniversite veya kolejlerinde üniversite veya master eğitimi almış öğrencilerin ülkede çalışma amaçlı olarak 1 yıl kalmalarına izin verme kararı aldı. 1 Mayıs 2007 den itibaren geçerli olacak uygulamanın, İngiltere'yi yurtdışı eğitim için tercih edilen ülkeler sıralamasında yükseltmesi bekleniyor. İngiltere Eğitim bakanı Bill Rammell, İngiltere'nin ABD den sonra yabancı öğrencileri en çok çeken ülke olduğunu belirterek, "Bizim bu konumumuzu korumamız gerekiyor" diyor. Rammell, uygulamanın diğer etkilerini şöyle sıralıyor:

"Bu gelişme ile beraber İngiltere ekonomisine ve kültürel hayatına büyük katkısı olan yabancı öğrenciler için İngiltere daha da cazip bir ülke haline gelecek. Öğrenciler İngiltere de 1 yıl çalışarak hem önemli bir iş tecrübesi kazanmış olacaklar, hem de okulda edindikleri bilgi ve becerileri hayata aktarma şansına sahip olacaklar. İngiliz işverenler de bu ülkede eğitim almış ve ülkeyi tanıyan bu kalifiye kişileri çalıştırmanın avantajından faydalanacaklar. Okuduğu bölüme bakılmaksızın verilecek olan bu izin ile İngiltere de eğitim almanın çekiciliği artacak."

Göçmenlik Dairesi Başkanı Liam Byrne ise, "İngiltere ye yurtdışından yasal yollarla gelen her öğrenci kabulümüzdür" diyor: "Bu şekilde gelen öğrencilerin ülke ekonomisine yıllık katkıları 3 milyar Sterlin. İngiliz eğitim kurumlarında eğitim alan bu öğrencilere ülkede çalışarak bu becerilerini yansıtma hakkının verilmesi doğru bir karar. Fakat bu bir yılı doldurduktan sonra ülkelerine dönmeleri, temelli kalıp çalışmayı planlayanların ise gerekli başvuruları yapmaları gerekiyor."

Editör yorumu
1 - Yeni uluslararası mezunlar tasarısı 1 mayıs 2007 den itibaren geçerli olacak. İngiltere de bir yüksek öğrenim kurumunda lisans veya yüksek lisans eğitimi alan yabancı öğrenciler eğitimlerini bitirdikten sonra bir yıla kadar ülkede çalışma hakkına sahip olacaklar.

2 - Bu tasarı 2004 de çıkarılan bilim ve mühendislik mezunları tasarısının (SEGS - Science and Engineering Graduates Scheme) yerini alıyor. Bu eski tasarıya göre bilimle ilgili belli bölümleri bitiren uluslararası öğrencilere ülkede çalışma hakkı tanınıyordu, fakat bu hakkı sadece listede adı geçen bölümden mezun olan öğrenciler elde ediyordu.

3 - Bu tasarının ana özellikleri;

a) Eski SEGS tasarısında adı geçen ve nisan sonunda süresi dolacak olan bölümlerin listesi yenilenmeyecek. Yeni tasarı bunun yerini alacak. Öğrenciler başarı ile mezun olduktan sonra bir yıl süresince başvurularını yapabilecekler.

b) SEGS tasarısının aksine, başvuruyu sadece not ortalaması 2,2 üzeri olanlar değil, bölümünü başarı ile bitiren herkes yapabilecek.

c) Post graduate sertifikası veya diplomasına sahip öğrenciler de başvuru yapabilecek.

d) Uygun olan uluslararası mezunlara ülkede iş bulmak amaçlı 1 yıl kalma izni verilecek.

e) Bu tasarı İngiltere de eğitim almanın kalifiye çalışma ortamına geçişi konumunda. Bu hakkın uzatılıp oturum iznine dönüştürülme amaçlı kullanımına izin verilmez.

f) Bu tasarıdan yararlanarak 12 ay İngiltere de kalmak isteyen yabancı öğrenciler göçmenlik kategorilerinden şu 5 durumdan birine başvurup bunu sağlamak durumundalar: Yüksek kalifiye göçmenlik programı, çalışma izni, öncü, iş arama, öğrenci izni.

  • Paylaş: