TOEFL, IELTS, GMAT, PTE, GRE, SAT, TOEIC ne demek?

İşte yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin İngilizce bilgilerini, genel yeteneklerini ve akademik yeterliliklerini ölçmeye yönelik belli başlı sınavlar.

 

TOEFL

 www.toefl.org

TOEFL yabancı dil testi; anadili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce düzeylerini ölçmek için hazırlanmış bir sınav. Amerikan üniversitelerinin hepsi ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce düzeylerinin dersleri anlayabilecek yeterlilikte olup olmadığını anlamak için TOEFL skoru ister. Sınav bölümleri:

      Okuma, 60 dak., 0-30 puan

      Dinleme, 60 dak, 0-30 puan

      Konuşma, 20 dak, 0-4 puan

      Yazma, 50 dak 0-5 puan’dır.

 

Sınav 3,5 saat sürer. Her bölüm 30 tam puan üzerinden değerlendirilir. Toplam üzerinden alacağınız puanın yanı sıra, TOEFL’da  test edilen dört beceri alanının (okuma-dinleme-konuşma-yazma) her biri için ayrı puan alırsınız. Bilgisayar üzerinde yapılan TOEFL’da skorlar 0 ile 300 arasında değişirken; kağıt üzerinde yapılan TOEFL’da skorlar 200 ile 677 arasında değişiyordu.

TOEFL sınavına girmek için sınav tarihinden en az 3 gün önce sınavı düzenleyen ETS’ye bağlı Prometric Hollanda’dan telefonla randevu almalısınız.

Tel: 00 (31) 126 352 1577

Bilgi için: www.toefl.org

Eğer yazma bölümü bilgisayarda yazılmışsa skorunuzun açıklanması 2 hafta, elle yazılmışsa 5 hafta sürer. Sınav ücreti 185 USD’dır.

 

IELTS

www.ielts.org  

 

IELTS: International English Language Testing System, İngilizce’nin geçerli olduğu ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış bir sınavdır.  British Council (BC), University of Cambridge English For Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP) tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir.

IELTS Türkiye de, İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanır fakat bu sınavın bütün başvuru işlemleri sadece British Council İstanbul ofisinden yapılmaktadır. IELTS, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika gibi birçok ülkelerdeki üniversite ve şirketler tarafından kabul edilmektedir.

IELTS sınav kayıt işlemlerinin sınav tarihinden 6 hafta öncesine kadar tamamlanmış olması gerekmektedir. IELTS sınavınızın sözlü bölümü, yazılı tarihinden bir hafta önce veya sonra yapılabilir.

Kayıtlar web sitesinden online yapılmaktadır: http://www.britishcouncil.org.tr/ielts/

2 çeşit IELTS sınavı vardır: Akademik IELTS ve Genel IELTS sınavı. Yurtdışında üniversite veya mastır eğitimi almak isteyen öğrencilerin Akademik IELTS sınavına girmeleri gerekmektedir.

Sına dört bölümden oluşur; Yazma, Okuma, Dinleme ve Konuşma. Sınav sonucunda adaylar 1 den 9 a kadar bir puan elde ederler ve sınav sonuçları 13 gün içinde belli olur.


Ayrıca IELTS sınavını istediğiniz zaman tekrarlayabilirsiniz ve sınavın 2 yıl geçerliliği vardır.

GMAT - Graduate Management Admission Testwww.gre.org

Amerika da işletme veya yönetim ile ilgili konularda Master ve MBA yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınavın amacı sayısal, sözel ve analitik problem çözme yeteneğinizi; İngilizce'yi kullanabilme ve okuduğunuzu anlama seviyenizi ölçmektir.

Bilgisayar üzerinden yapılan (CAT) ile bütün dünyada uygulanabilen bir test olan GMAT sözel, sayısal ve analitik olmak üzere 3 ana bölümden oluşur.

Sözel bölümde (verbal), cümle düzeltme (sentence correction), eleştirel akıl yürütme (critical reasoning) ve okuduğunu anlama (reading comprehension) gibi testler yer alır. 41 soruluk sözel bölümün süresi 75 dakikadır.

Sayısal bölümde (quantitative), veri yeterliliği (data sufficiency) ve problem çözümü (problem solving) testleri yer alır. 37 soruluk sayısal bölümün süresi de 75 dakikadır.

Analitik yazım bölümünde ise, iki değişik kompozisyon (Analytical Writing Assessment) yazmanız istenir. Her kompozisyon için yarım saat süre verilir.

GMAT’ta en düşük skor 200 iken, en yüksek skor 800’dür. İyi bir işletme okulu için 600 ve üzeri puana ihtiyacınız olacaktır.

Hafta içi her gün ve iki cumarteside bir düzenlenen GMAT sınavına https://www.mba.com/exams/gmat/plan-for-exam-day/gmat-test-center adresinden randevu alarak girebilirsiniz. Sınavı ayda en fazla bir defa alabilirsiniz. Sınavın giriş ücreti 250 $’dır.

 

Sınav skorunuzun gönderilmesini istediğiniz okullardan 5 tanesini seçme hakkınız var. Skorunuzun bu 5 okul dışında başka okullara da gönderilmesini istiyorsanız, her başvuru için 28$ ödemeniz gerekir. Sınavı skor ekranda belirmeden iptal edebilirsiniz. Ancak skorlar ekranda belirdikten sonra bu hakkınızı kaybedersiniz


Yılda toplam 5 i geçmemek şartıyla GMAT sınavına girme hakkınız bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için  www.gmat.org adresine girebilirsiniz.

 

 

GRE

www.gre.org

 

GRE sınavı, mühendislik ve temel bilimler branşlarında master yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Üç tip GRE Sınavı vardır:

General Test

Bu sınav, birikimleriniz sonucu oluşan ve herhangi bir çalışma alanına bağlı olmayan sözel, sayısal ve analitik problem çözebilme yeteneğinizi ölçer.

Sınav üç bölümden oluşmaktadır. Sözel (verbal) bölümde 30 dakikada 30 soru, sayısal (quantitative) bölümde 45 dakikada 28 soru, analitik (Analytical) bölümde ise 60 dakikada 35 soru cevaplamanız gerecektir. Sınav boyunca sürekli zamanı, hangi bölümde olduğunuzu ve kaç soru cevapladığınızı kontrol etmeniz yararınıza olur.

GRE General Test, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye de de bilgisayarda uygulanmaktadır. Ayrıca sınava girmek istediğiniz tarihleri kendiniz belirlemeniz mümkündür.Sınav ücreti 170 USD dır.

General Test e Başvuru

Türkiye de GRE General Test e İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç şehirde girilmektedir. Türkiye, Hollanda daki Bölgesel Kayıt Merkezi ne (Regional Registration Center, RRC) bağlıdır.

Başvurularınızı telefon, faks ya da posta yolu ile yapmanız mümkündür. Ödeme şekli olarak ise kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Telefon ile başvurmak için  00-31-26-352-157   numaralı telefonu aramanız gerekmektedir. Görüşme sırasında kredi kartınızı hazırda tutmanız gerekir. Faks ile başvurmak için General Test Bilgi Kitapçığı'nda bulunan International Test Scheduling Form unu doldurarak  00-31-26-352-1278   numaraya fakslamanız gerekmektedir.
GRE Subject Testleri

GRE Subject Testleri, belirli bir bilim dalı hakkındaki bilginizi ölçer. Bu sınavlar hakkında detaylı bilgiyi GRE web sitesinde Subject Test lerinin Açıklamaları bölümünde bulabilirsiniz.

GRE Subject Testleri 14 değişik alanda olabilir. Bu sınav dünyada ve Türkiye de henüz bilgisayarlı sisteme geçmemiştir, ve halen kağıt üzerinde uygulanmaktadır. Sınava girmek için daha önceden belirlenmiş sınav tarihlerini göz önünde bulundurarak başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.

Yaklaşık 3 saat süren Müzik Sınavı hariç, her GRE Subject Test i için tanınan süre 2 saat 50 dakikadır.

Türkiye de GRE Subject Test lerine İstanbul da Robert Koleji ve Ankara da Türk-Amerikan Derneği nde girilmektedir.

SAT (Scholastic Aptitude Test)

www.sat.org

SAT, Amerika da üniversite eğitimi almak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Üniversiteler genelde SAT 1 olarak bilinen sınava girmenizi şart koşarlar, fakat okumak istediğiniz bölüme ve okula göre SAT 2 sınavına girmeniz de gerekebilir.

Sat sınavında her bölüm için minimum puan 200 maksimum puan 800’dür. Yani Writing (W 200-800), Mathematics (M 200-800) ve Critical Reading (CR 200 – 800)

Mathemeatics ve Critical Reading skorlarınız eski SAT sınavındaki Mathematics ve Verbal kısmı gibi düşünülebilir. Ama SAT Writing tamamen yeni sınava özgü bir bölümdür.

Giriş için gerekli minimum puan ise okuldan okula ve bölümden bölüme değişmektedir.

SAT I (Reasoning Test) sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan, yaklaşık üç saatlik bir genel yetenek ve bilgi testidir. Daha önceleri iki bölümden oluşan SAT 1 sınavı Mart 2005 tarihinden itibaren üç bölümden oluşuyor. Sözel bölüm, eleştirel okuma olarak adlandırıldı, sayısal yani matematik bölümü aynen kaldı ve kompozisyon eklendi. Sınav süresi 3 saat 45 dakikadır.

SAT II (Subject Tests) ise biyoloji, kimya, fizik, tarih gibi alanlarda bilginizi ölçen bir saatlik ve çoktan seçmeli bir sınavdır. Her bir bölüm 800 üzerinden değerlendirilir. SAT sınavlarının geçerliği 5 yıldır; ancak başvurduğunuz kurumun koşullarına bağlı olarak sınava tekrar girmeniz istenebilir.

LSAT (Medical Law School Admission Council)


LSAC üyesi 197 hukuk fakültesi tarafından istenen bir sınavdır. Metinleri anlama ve sonucu değerlendirme yeteneğini ölçmeyi amaçlar. LSAC sınavı yılda 4 kez yapılmaktadır. www.lsat.org adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

USMLE (The United States Medical Licensing Examination)


Üç aşamalı bir sınavdır; almış olduğunuz tıp eğitiminin Amerika da denkliği için gerekmektedir. USMLE doktorların bilgilerini ve hasta tedavisinde yeteneklerini değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır. www.usmle.org adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

TOEIC (Test of English for International Communication)


TOEIC; ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizceye ne derecede hakim olduklarını tespiti için yapılan bir sınavdır.Bu sınav iş İngilizcesine yönelik olup süresi 2 saattir. TOEIC sınav sonucu; kişilerin iş dünyasında çevresiyle İngilizce iletişim yeterliliklerini gösterir. Reading bölümü 75, listening bölümü ise 45 dakika sürer. Sınav sonucunda alınabilecek tavan puan ise 990 dır. Detaylı bilgi için www.toeic.com adresine gidebilirsiniz

PTE ACADEMIC

https://tr.pearson.com/tr/pte-academic.html

PTE Academic, 4 genel dil becerisini (okuma-dinleme-konuşma-yazma) ölçen ve ÖSYM denkliği bulunan, sık seansa sahip ve kısa sürede sonuç raporu veren bilgisayar tabanlı İngilizce dil sınavıdır. PTE Academic Sınavı sonucunu yurtdışı eğitim ve Avustralya göçmenlik ve vize başvurularında ve  yurtiçinde yüksek lisans, doktora, hazırlık atlama başvurularında kullanabilirsiniz. 

PTE Academic sınavının ilk etapta göze çarpan avantajlarını belirtecek olursak:

Seans sıklığı (İstanbul'da haftanın 7 günü de sınav seansı bulunmakta)

Sınava 24 saat kalana kadar kayıt olunabilmekte. Aynı zamanda kayıt ücreti uygunluğu açısından cazip (sınav saatine 48 saat kalaya kadar sınav ücreti: 700 TL, sınava 48 saatten daha az bir süre kala kayıt ücreti: 875 TL)

Sınav sonucu 5 iş günü içerisinde açıklanmakta. (Adayların 80% i 48 saat içinde sınav sonucunu alabilmektedir.)

Sınav tarafsız bir değerlendirme içermesi açısından Londra'da bulunan yapay zeka sistemi tarafından değerlendirilmektedir.

Aynı zamanda PTE Academic sınavının Türkiye'de aday destek birimi de bulunuyor. Sınav kayıt öncesi ve sonrası süreçlerle alakalı sorularınızı (0212) 288 69 41 no lu telefondan veya fatih.ozer@pearson.com e-mail adresinden iletebilirsiniz. 

Sınava dair ücretsiz çalışma materyalleri:

Aşağıda yer alan linklere tıklayarak sınav öncesi hazırlık aşamasında ücretsiz videolu anlatımlardan faydalanabilirsiniz.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLFTvxiET9VCmycYiusEHEtStgouyzuU_d

https://www.youtube.com/channel/UCvSdD8_0DAKn-ThHWhAhoAg


Ücretsiz offline deneme sınavını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://tr.pearson.com/tr/pte-academic/sinava-hazirlik.html


Sınav başvurunuzu https://pearsonpte.com/book-now/ linkinden yapabilirsiniz.


  • Paylaş: