ABD, Rowan Üniversitesi’nde Finans ve Pazarlama eğitimi alan Umut Urfalı (36) şu anda DuPont da Titanyum Dioksit İş Birimi’nin Bölge Satış ve Fiyatlandırma Koordinatörü olarak görev yapıyor.

ABD, Rowan Üniversitesi’nde Finans ve Pazarlama eğitimi alan Umut Urfalı (36) şu anda DuPont da Titanyum Dioksit İş Birimi’nin Bölge Satış ve Fiyatlandırma Koordinatörü olarak görev yapıyor. Amerikan rüyasını görmek için ABD’ye gitmeye karar veren Urfalı, “Amerika da okuduğum için, birçok iş mülakatında Boğaziçi, ODTÜ mezunu rakibimin önüne geçtim. Yurtdışı deneyimi hayat boyu meyvesini toplayacağınız bir nimet” diyor.

- Yurtdışında eğitim almaya nasıl karar verdiniz?
Lise 1 ve 2 deyken, Amerika da üniversite okumaya giden arkadaşlarımdan duyduklarım ve çocukluğumdan beri ‘Amerikan rüyası’ diye kafamıza işlenen konsepti görme merakımdan dolayı Amerika da okumaya karar verdim.

- Gideceğiniz okulu nasıl seçtiniz?
Okulu seçerken önem sırasına göre şu önceliklere dikkat ettim:
* Eğitimi iyi ve hocaları deneyimli
* Aile bütçemize uygun, okul fiyatının ve hayatın çok pahalı olmadığı bir yer
* Büyük 4-5 şehirden birine yakın
* Çok büyük olmayan ve tek kampüs (en fazla 10.000 öğrenci)
* Türk öğrenci sayısı az olan
* Kabul edilebileceğim bir okul (lise notlarım harika değildi)

- Yurtdışında eğitim almış olmak size Türkiye de nasıl kapılar açtı?
Benim deneyimlerim ve karşılaştığım olaylara bakarak şunu çok rahat söyleyebilirim: Amerika da okuduğum için, bir çok iş mülakatında Boğaziçi, ODTÜ mezunu rakiplerimden öne çıktım. Çalıştığım işler genellikle yabancılarla temasın çok olduğu uluslararası işler oldu ve bu işlerde hem dil avantajını hem de yurtdışında yaşamanın getirdiği vizyon avantajını çok bariz yaşadım.

- Yurtdışında yaşadığınız çevreyi,  edindiğiniz dostlukları anlatır     mısınız?
Amerika da yemyeşil bir kampusta ve iki katlı öğrenci evlerinin olduğu keyifli bir ortamda 4 sene geçirdim. Dostluklar diyemem ama yakın arkadaşlıklarım oldu. Bir kaçı hariç hepsi mezuniyetten sonra biten arkadaşlıklar ki bu Amerika için çok normaldir. Amerika da istisnalar hariç kimse yabancıları dışlamaz. Amerikalı’ların yabancılara söylediği şöyle neşeli bir söz vardır: Seninle benim aramdaki tek fark benim dedem gemi ile buraya geldi, sen uçakla.

  - Hiç unutamadığınız bir anekdotunuz var mı?
   Okula başladığım ilk hafta, oda arkadaşımla beraber McDonalds a gittik. Zenci bir kasiyerin kendi aksanı ile hızla söylediği "for here or to go" sorusunu tam 3 kere tekrarlattıktan sonra yine anlayamayınca oda arkadaşım yardımcı olmuştu. 7 sene kolejlerde okuduktan sonra daha kasiyerin ne dediğini anlamıyorum ben nasıl dersleri anlayacağım diye panik olup öyle bir çalışmışım ki ilk sene aldığım 12 dersin biri hariç hepsinden A aldım.
  
   Hayat boyu meyvasını toplayacağınız bir nimet
-  Yurtdışında okuyacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Olabildiğince yerel kültürü absorbe etmelerini tavsiye ederim. Ayrı bir kültürün parçası olunca kendi kültürünüz yok olmuyor, tam tersine zenginleşiyor. Bir de kendi ülkenize ve kültürünüze dışarıdan bakma fırsatını yakalayın. Bizim medyamız ve kısıtlı çevremiz ile Türkiye de önemsediğimiz veya fikir sahibi olduğumuz konuların, global bir perspektifte ne kadar önemsiz veya yanlı yanlış bakış açılarından bize sunulduğunu görme fırsatını değerlendirin. Ve tabii ki iyi vakit geçirip keyfini çıkarmalarını tavsiye ederim, çünkü yurtdışı deneyimi hayat boyu meyvesini toplayacağınız bir nimet, nispeten az kişiye nasip olan bir nimet.

  • Paylaş: