Zekiye Erenay, Mart 2007’te Atlas ile ABD’ye gitti, Ekim 2007’de eğitimini tamamlayarak döndü. Şu anda Atlas’ın Taksim şubesinde eğitim danışmanı olarak çalışıyor. Erenay, “Gerçekten ne eğitimi almak isterseniz isteyin kesinlikle

Yurtdışında nerede ne eğitimi aldınız?

University of California Irvine’da International Business Operations and Management (IBOM) sertifika programına katıldım. Sertifika programında başlıca 6 farklı dersi 10 haftada tamamladım. Bunların arasında International Business, International Finance, International Marketing, Import-Export, Cross Cultural Communications and Negotiations ve International Business Planning for Your Product or Service gibi dersler vardı. 10 haftalık eğitiminden sonra da 10 haftalık staj programına katılarak uluslararası bir firmada deneyim sahibi oldum.

 

Türkiye de hangi okullarda öğrenim gördünüz?

Çamlıca Kız Lisesi mezunuyum. Üniversite eğitimimi ise Fatih Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladım.

 

Yurtdışına gitmeye nasıl karar verdiniz?

Üniversite eğitimimi İngilizce üzerine almama rağmen her Türk öğrenci gibi pratik problemim olmuştu. Bunun yanında üniversitedeki tezimi okuldaki biomedikal laboratuvar kurulumunun proje yönetimini üzerine hazırlamıştım. Tezi sunduğum gün kendimi pratik açıdan yetersiz buldum ve o gün yurtdışına gitmeye karar verdim.Dil bilgisi yapısını bildiğim için bire bir İngilizce eğitimi almak istemedim, sertifika programını seçtim. Aynı zamanda ailem ticaretle uğraştığı için onlara da yardımcı olmak istedim.

 

Gitme kararı verirken ve gideceğiniz okul ve ülkeyi seçerken zorlandınız
 mı?  Bu aşamada Atlas ta nasıl bir yardım aldınız?

Okul ve ülke seçme konusunda pek zorlandığımı söyleyemeyeceğim. Sertifika programına karar vermiş olmam benim için ülke seçeneklerini kısıtladı. Aynı zamanda eğitim almak istediğim program belirli olunca okul seçme konusunda da zorlanmadım. Fakat ilk yurtdışı deneyimim olduğu için başvurular ve prosedürler hakkında pek bir bilgim yoktu. Bu konuda da Atlas Yurtdışı Eğitim’den faydalandım. İlk görüşmelerde Atlas danışmanı benim hangi ülkeyi istediğimi, ne eğitimi almak istediğim gibi konularda benden bilgi aldı. Sonrasında ise bana sertifika programlarıyla ilgili bilgi verildi. Kısa bir zaman sonra danışmanım ve ben University of California Irvine’ı seçtik. Okul seçimimden sonra bütün işlemlerimle Atlas ilgilendi. Bu işlemler arasında okul kabul belgelerinin istenmesi ve  getirilmesi, vize ile ilgili bütün işlemlerin yapılması ve uçak bileti alımına kadar bütün işlemlerimle ilgilendiler. Ülkeye varışımdan sonra da hep irtibatta olduk.

 

Yurtdışında karşılaştığınız zorluklar nelerdi?

İlk çıkışta karşılaştığım sorun insanların farklı olması ve farklı bir dilin konuşulmasıydı. Diyebiliriz ki kültürel farklılıkların olması herkes için biraz da olsa sorun olabilir. Diğer bir sorun ise Amerika’da nakit paradan çok kredi kartının kullanılması. Hatta bazı okullar ödemeleri sadece kredi kartıyla kabul ediyorlar. Fakat böyle küçük bir sorunda bile danışmanımla görüştükten sonra Atlas’ın bana yardım etmesi gerçekten çok güzeldi.  Bilmediğiniz bir ülkede sorunlarınızı çözmek basen size imkansız gibi gelebiliyor.

 

Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

Gerçekten ne eğitimi almak isterseniz isteyin kesinlikle bu işi bilenlerden yardım alın. Gideceğiniz ülkeye, şehre ilişkin internetten bilgi edinin. Danışmanınızla birlikte hareket etmenizde her zaman fayda var.

  • Paylaş: