University of Canberra’da dil eğitimi alan öğrencimiz Hasan Basri Sağlam, Avustralya’nın başkenti Canberra’yı böyle tanımlıyor.

University of Canberra’da dil eğitimi alan öğrencimiz Hasan Basri Sağlam, Avustralya’nın başkenti Canberra’yı böyle tanımlıyor. Eğitim için ideal bir şehir olduğunu düşünen Basri Sağlam ,Sydney şehrini daha çok beğendiğini saklamıyor. Sağlam,  Avustralya’da eğitim almak isteyen öğrencilere şehir tercihlerini çok iyi yapmaları gerektiğini söylüyor.

 

Türkiye’de Hangi okullarda öğrenim gördünüz?

 

Türkiye’de Kocaeli Üniversitesinde Lisans ve Sakarya Üniversitesinde Yüksek Lisans öğrenimi gördüm.

 

Yurtdışına gitmeye nasıl karar verdiniz?

 

Yurtdışına gitmeyi, Kocaeli üniversitesindeki lisans öğrenimimi tamamladıktan sonra karar verdim. Ancak bazı nedenlerden dolayı yurtdışına çıkma fikrimi erteledim. Yurtdışına çıkmam için gerekli koşullar oluştuktan sonra Kasım 2008 de yurtdışına çıkışımı gerçekleştirebildim.

 

Gitme kararı verirken ve gideceğiniz okul ve ülkeyi seçerken zorlandınız
mı?  Bu aşamada Atlas ta nasıl bir yardım aldınız?

 

 

Gitme kararı verirken ve gideceğim ülkeyi seçerken zorlanmadım. (Çünkü kardeşim Avustralya da üniversitede okuyordu). Atlas’ tan yurtdışına çıkarken Canberra Üniversitesi dil okulunun kayıt işlemlerinde ve Avustralya büyükelçiliğindeki işlemlerin yapılması surecinde yardım aldım.

 

Şu anda hangi ülkede/şehirde/okulda ne eğitimi alıyorsunuz?

 

Avustralya / Canberra / Canberra Üniversitesi (ELICOS) İngilizce eğitimi alıyorum.

 

Gittiğiniz ülke/şehir ve okulla ilgili sizden sonra gidecek öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur, yada aktarmak istediğiniz tecrübeleriniz var mıdır?

 

Avustralya çok güzel bir ülke. Özellikle Sydney çok güzel. Fakat ben Canberra’da yaşıyorum. Canberra, Sydney’den çok küçük. Sydney kadar hareketli değil. Yalnız güzel, sessiz ve havası temiz bir şehir. Önemli bir konuda Canberra pahalılık olarak diğer şehirlerden daha pahalı (Benim fikrim). Canberra ya gelmek isteyen arkadaşlar için ilk önce Sydney’ i düşünmelerini tavsiye ederim. Eğer ben sıkılmam sadece ders çalışıp İngilizce öğrenmek istiyorum diyorlarsa Canberra’yı tavsiye ederim. Çünkü Sydney de Turk nüfusu bayağı var ama Canberra da Türk sayısı oldukça az. Buraya gelmek isteyen arkadaşlar ilk bastan bazı şeyleri anlayamayabilirler (Türkiyedeyken), buraya gelmeden önce çok iyi düşünmeliler ve çok doğru ve isabetli karar vermeleri lazım. Çünkü onlar hayal ettikleri bir ortamı burada bulamazlarsa, hayal kırıklığına uğrarlar.

 

Yurtdışına gittiğinizde karşılaştığınız zorluklar neler oldu?

 

Ben yurtdışında kardeşimin yanında kaldığım için herhangi bir zorlukla karsılaşmadım. Yalnız yukarda anlattıklarım beni gördüğüm ve yasadığım olaylardır.

 

Her insanin (eğer imkânı varsa) mutlaka yurtdışına çıkmasını tavsiye ederim. Çünkü yurtdışındaki insanların kültür ve yaşantıları bize göre çok farklı ve  ister istemez bu durum insani çok etkiliyor. En küçük bir olayda hemen Turkiye ile karşılaştırma yapıyorum ve bizim bazı konularda ne kadar geri kaldığımızı görüyorum.

Sizce yurtdışı deneyiminin ve yurtdışında eğitim almanın  en önemli faydaları neler?

 

Yurtdışındayken insan, en azından Türkiye’nin değerini ve yasadığı memleketinin kıymetini daha iyi anlıyor.  Yurtdışında alınan dil eğitimi Türkiye de almış olduğumuz dil eğitiminden bana göre çok da farklı değil. Ancak burada dil okulunda öğrendiğimiz bilgileri normal hayatta uygulama şansı bulduğumuzdan dolayı, öğrenmiş olduğumuz bilgiler akılda daha kalıcı oluyor.  Üniversitelerdeki imkânlar iyi. Her turlu cihaz ve aleti bulma ve kullanma şansınız var. Çünkü buradaki üniversitelerin ekonomik güçleri iyi. Haliyle öğrencilerine sunmuş oldukları imkânlar daha iyi oluyor.

 

Yurtdışında iyi bir eğitim alan arkadaş, Türkiye donduğu zaman iyi yerlerde is bulabileceği inancındayım. Çünkü İngilizce dünya dili. Eğer siz İngilizceyi iyi bilirseniz, çalışmış olduğunuz is yerinden dünyanın her yerindeki insanlarla görüşüp gerekli is bağlantılarını yapabilirsiniz.

(Burada benim gözlemlediğim bir olayda, dünyanın her yerinden insanlar buraya geliyorlar ve İngilizce öğreniyorlar. Bu insanların büyük bir kısmı  mastır ve doktora yapıyorlar, daha sonra ülkelerine dönüyorlar )

  • Paylaş: