Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak yurtdışına araştırma bursu ile gidecek olan öğretim üyelerine de ücretsiz danışmanlık vermekteyiz. Bu sayede min 1 maximum 3 ay süreyle üniversitelerde tüm kampüs olanaklarından da yararlanarak hem dil eğtiimi alıp hem de araştırma yapma şansına sahip oluyorlar. Bunun için YÖK’ün aradığı şartlar şunlardır;

· T.C. vatandaşı olup, halen bir devlet yükseköğretim kurumunda devamlı statüde profesör, doçent veya yardımcı doçent kadrosunda çalışıyor olmak,

· Yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumundan veya araştırma merkezinden Misafir Araştırmacı veya dengi bir statüde kabul almak,

· Son üç yıl içinde kamu kaynağı kullanarak, bir aydan uzun süreli yurtdışında bulunmamış olmak,

· Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi bulunmamak. (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)

Konuyla ilgili YÖKün kendi sayfasında bulunan bilgiler için tıklayınız.

Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı bu şartlar arasında yer alan ‘misafir araştırmacı veya dengi bir statüde kabul almak noktasında yardımcı olmaktadır. Bunun yanısıra belgelerin vize için düzenlenmesi ve vize başvurunuzun ayarlanması,formların doldurulması,konaklama ve karşılama organizasyonun yapılması ve talep edilirse biletlerin ayarlanması konularında danışmanlık vermektedir. Atlas tüm bu aşamaları ücretsiz danışmanlık kapsamında yürütmektedir.

Aşağıda geçmiş dönemlerde Atlas aracılığı ile bu burs kapsamında Amerika’daki prestijli Üniversitelerden UPENN’e giden Sakarya üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Ferruh TUZCUOĞLU ile yaptığımız röportajı bulabilirsiniz. 

Yrd. Doç. Dr. Ferruh TUZCUOĞLU
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Sakarya Üniversitesi

 


- Yurtdışı eğitim tecrübenizden bize kısaca bahseder misiniz?

Yurtdışına konferans, kongre ve Erasmus gibi nedenlerle pek çok defa çıkmama rağmen, daha önceden uzun süre hiç yaşamamıştım. İlk kez bir yıldan daha uzun süre ABD.’nin Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde yaşadım ve kendi alanımla ilgili araştırmalar yaptım. Öğretim üyesi olduğum için YÖK ve üniversitemizin (Sakarya Üniversitesi) desteği ve kendi imkânlarımla ABD’de bulundum.

- Bu süreçte Atlas’tan nasıl bir destek aldınız?

Ben öncelikle İngiltere’ye gitmeyi planlamıştım. Hatta oradan birkaç üniversite ile irtibata geçip kabul yazısı almak için girişimlerde bulunmaya başlamıştım. Bu esnada Atlas Eğitim ile tanışma fırsatım oldu. Bu da benim için önemli bir şans oldu. Atlas Eğitimdeki arkadaşlar sağ olsunlar, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan University of Pennsylvania’dan (UPENN) akseptans almamda yardımcı oldular. Hatta orada kalacak yer sorunumu da çözdüler. Amerika’ya ulaştığımda kalacak yerim Inteational House of Philadelphia’da hazırdı. Bu esnada pratik İngilizce eksikliğim için de Atlas Eğitim’den destek aldım. University of Pennsylvania’nın dil okuluna devam etmem için gerekli girişimleri yaptılar. ABD’de kaldığım süre içinde araştırmalarımı aksatmadan bu okula da devam etme imkânım oldu. UPENN’in dil okulu (ELP) dünyaca tanınan bir dil okulu olduğu için, Milli Eğitim Bakanlığı’da mastır ve doktora ABD’ye gönderdiği öğrencileri bu okula yönlendiriyor. Ayrıca dünyanın pek çok ülkesinden bilim adamları da buranın misafirleri arasında yer alıyor.

- Okulda sunulan olanaklardan bir akademisyen olarak nasıl faydalandığınızdan bahseder misiniz?

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, University of Pennsylvania dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer aldığı için araştırma imkânları ve donanımları bakımından mükemmel olduğunu ifade edebilirim. Dünyanın her yerinden kaliteli öğrencileri çeken bir yer. Böyle olunca da üniversite öğrenciye ve eğitime dönük her şeyi planlamış ve başarılı bir biçimde uyguluyor. Kütüphanelerinin son derece konforlu ve çok zengin olduğunu söylemeye bile gerek yok. Sosyal faaliyetler çok yoğun. Sosyal faaliyetlerin yoğunluğu karşısında şaşkınlığa uğramamak mümkün değil. Orada bulunduğunuz her anı dolu dolu geçirmeniz mümkün.

- Bu eğitimin size sağladığı faydalar nelerdir?

Öncelikle akademik olarak çok önemli katkılar sağladığı söyleyebilirim. Alanımla ilgili çok sayıda ayrıntılı araştırma yapma fırsatım oldu. Yine alanımla ilgili dünyaca tanınan bilim adamlarıyla karşılaşma ve tanışma imkânım oldu. Amerikan toplumunun sosyal yapısını ve kent yapısını yakından inceleme fırsatım oldu. Dil okulu sayesinde de İngilizce konuşma, okuma, dinleme ve yazma yeteneğimi geliştirdiğimi söyleyebilirim.

  • Paylaş: