Ceyhun Göcenoğlu, İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra Londra Üniversitesi Birkbeck Koleji’nde Kurumsal Yönetişim ve Etik master’ı yaptı. Şimdi British Council da Kamuoyu İlişkileri Müdürü. “

- Şu anki göreviniz ve iş tanımınız nedir?

British Council da Kamuoyu İlişkileri Müdürü olarak çalışmaktayım. Görevim İngiltere ve Türkiye arasında iş dünyası çerçevesinde işbirliklerinin geliştirilmesi. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar özellikle Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanında işbirlikleri geliştirmek.

 

- Hangi okullarda ne üzerine eğitim aldınız?

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra Londra Üniversitesi Birkbeck Koleji’nde Kurumsal Yönetişim ve Etik üzerine master programını tamamladım.

 

- Eğitim için yurtdışına gitmeye karar vermenizi sağlayan ne oldu?

Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanında yüksek lisans yapmak istiyordum. Bu konu Türkiye de sadece birkaç üniversitede ders olarak veriliyordu. Konu hakkında kendimi geliştirmem gerektiğini düşünerek yurtdışına ve özellikle İngiltere ye gitmek istedim, çünkü İngiltere bu alanda hem eğitim kurumları hem de iş örnekleri olarak başarılı iyi örnekler sunan bir ülke.

 

- Yurtdışı eğitimi neden gerekli gördünüz?

İngiltere ye gitme kararını verdiğim 2002 senesinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk konusu Türkiye de henüz pek gelişmemişti. Bu konuda kendimi geliştirmek ve Türkiye de iyi uygulamaların gelişimine katkıda bulunmak istedim.

 

- Yurtdışında eğitim gördüğünüz süre boyunca eğitim dışında neler yaptınız? Sosyal hayatınız nasıldı? Nasıl arkadaşlıklar kurdunuz?

Yurtta kaldığım için arkadaşlık kurma alanım gerçekten çok genişti. Uganda, Finlandiya ve Brezilya dan çok yakın arkadaşlarım oldu. Halen telefon ve İnternet üzerinden görüşüyoruz. Hatta her sene bir şekilde bir birimizi görme fırsatlarımız dahi oldu. Londra dan Avrupa ya ucuz uçuşların olmasını fırsat bilerek İsveç, İtalya ve İspanya ya geziler yaptım. Londra, tam bir kültür kenti. Sergileri ve müzikalleri elimden geldiğince takip etmeye çalıştım. Tabi, meşhur İngiliz Pub'larını ve Club'larını da unutmamak lazım. Tek üzüntüm Beşiktaş ın Chealsea'yi Londra da yendiği maça gidememek oldu.

 

- Bu deneyiminizin, kariyerinize nasıl bir etkisi oldu?

Londra, Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanında da birçok etkinliğin yapıldığı bir kent. Bunu fırsat bilerek özellikle okul dışında da kendim için öğrenme fırsatları yaratmak için Chatham House, Wilton Park gibi düşünce kuruluşlarının toplantılarına katılım gösterdim. Yani eğitim dışı öğrenme kanallarını da etkin bir şekilde kullandım. Bu toplantılar da yarattığım uluslararası network'u bugün dahi kullanıyorum, örneğin organize ettiğim toplantılara konuşmacı olarak davet edebiliyorum, araştırma yaparken bilgilerinden faydalanıyorum.

 

- Sizce yurtdışında öğrenim görmenin sizde neden olduğu en büyük değişim, size kattığı şey ne oldu?

Akademik olarak gelişimim yanında farklı bir ülke de tek başına yaşamak farklı kültürleri ve kendimi daha yakından tanımak bende yarattığı en büyük farklılık oldu.

 

- Eklemek istedikleriniz var mı?

Yurtdışında eğitim sadece formal bir eğitim tecrübesi olarak görülmemeli, bir yaşam ve bireysel gelişimi olarak da düşünülerek planlanmalı.

  • Paylaş: