İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinden University of Durham’da psikoloji üzerine mastır yapan Aslı Çoban şu anda psikolog ve kariyer danışmanı olarak çalışıyor. Bu ayki e-dergimiz için kendisi ile yaptığımız görüşmede Asl

Amaçlarınız doğrultusunda eğitim alın

İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinden University of Durham’da psikoloji üzerine mastır yapan Aslı Çoban şu anda psikolog ve kariyer danışmanı olarak çalışıyor. Bu ay ki e-dergimiz için kendisi ile yaptığımız görüşmede Aslı Çoban yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere bakın ne diyor “Eğitim alacakları konu ne olursa olsun, amaçlarıyla ne kadar çok örtüşürse faydasını o kadar çok görürler.”
 
Bize biraz kendinizden ve işinizden bahseder misiniz? 
1982 yılında İstanbul’da doğdum. İlk ve ortaöğretim eğitimlerini tamamlayıp, lise eğitimine başladıktan sonra psikolojiye olan ilgimin daha da arttığını fark ettim. Çeşitli psikoloji kitapları okuyup, psikoloji öğretmenimin de teşvikiyle psikoloji eğitimi almaya kesin kararımı vermiştim. Onu takip eden 3 yıl boyunca fikrimde bir değişiklik olmadı ve üniversitede de psikoloji eğitimi aldım. Üniversite bittikten sonra, mesleğime katkısının büyük olacağını düşündüğüm yüksek lisans eğitimini tamamladım. Türkiye’ye dönüşümün ardından bir yıl Atlas Eğitim’de eğitim danışmanı olarak çalıştım. Eğitim danışmanlığı tecrübesinin bana katkılarının büyük olduğunu söylemek isterim. Aldığım eğitime farklı bir perspektif kattığını söyleyebilirim. Psikolog olarak benim için öğrencilerin düşüncelerini ve gelecekleri ile ilgili nasıl hissettiklerini anlamak önemli idi. Atlas Eğitim’deki eğitim danışmanlığının ardından, psikolog olarak bir kurumda çalışmaya başladım ve son bir yıldır aynı yerde işime devam etmekteyim. Bunun yanı sıra, Atlas Eğitim için Atlas Kariyer ve Alan Seçimi Danışmanlığı çalışmasını da sürdürdüğümüzü ayrıca belirtmek isterim.
 
Hangi okullarda ne üzerine eğitim aldınız?
2004 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2005 yılında İngiltere’de University of Durham’da MSc. in Developmental Psychopathology yüksek lisans programına başladım. Bir yıl süren bu eğitimin sonunda Türkiye’ye geri döndüm.
 
Yurtdışı tecrübeleriniz oldu mu?
İngiltere’deki yüksek lisans eğitimi haricinde, lise yıllarında yine İngiltere’de yaz dönemi İngilizce kursuna katıldım. Onun dışında turistik amaçlı Fransa’ya gitme fırsatım oldu.
 
İngilizcenizi nasıl geliştirdiniz?
Günlük kullanılan dili geliştirmek için bol bol kitap, gazete ve dergi okuyarak, İngilizce filmler izleyerek, anadili İngilizce olan insanlarla bol bol sohbet ederek, akademik anlamdaki İngilizceyi geliştirmek için de süreli yayınları takip ederek, alandaki İngilizce kitapları okuyarak İngilizcemi geliştirdim.
 
Yurtdışında bulunduğunuz süre içinde sosyal hayatınız nasıldı?
Yüksek lisans eğitimi ders yükünün el verdiği sürece, gezilere ve öğrencilerin dahil olduğu diğer organizasyonlara katıldım. Okuduğum bölümdeki öğrencilerin tamamına yakını İngiliz oldukları için bu bana dil pratiği ve derslere adapte olma anlamında çok şey kattı. Konakladığım yurtta ise daha farklı milletlerden kişilerle tanışma ve onları tanıma fırsatım oldu.
 
Bu deneyimlerinizin kariyerinize nasıl bir etkisi oldu?
Yurtdışında geçirdiğim sürenin kariyerime pozitif yönde etkileri olmuştur. Farklı kültürlerden insanların aynı olaylara farklı tepkiler verdiklerini gözlemlemek ve bu farklı tepkilerin sebepleri özellikle tezimi yazarken çok işime yaradı. İletişimdeki farklılıkların kültürel bir boyutu da olduğunu gördüm.
 
Sizce yurtdışında öğrenim görmenin sizde neden olduğu en büyük değişim, size kattığı şey ne oldu?
Ailenizle bir aradayken yapmaya gerek duymadığınız şeyleri, yurtdışına gittiğinizde mecburen yapmanız gerekiyor. Evde annenizin ya da yardımcınızın üstlendiği alış veriş, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, yemek yapmak vs. gibi işlerin tümünü kendiniz organize etmeyi öğreniyorsunuz. Bunları yaparken ders çalışmanızı, ya da yetiştireceğiniz ödevleri bir sıraya koyup aksatmamayı öğreniyorsunuz. Tabii ki bunların yanında, iletişim kurma becerileriniz gelişiyor, farklı ülkelerden gelmiş, sizinkinden çok farklı kültürlere sahip insanlarla tanışıp onların kültürlerine ait şeyler öğreniyorsunuz. Kendi kültürünüzü de onlarla paylaşma fırsatınız oluyor.
 
 
Yurtdışında eğitim almak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?
Eğitim almaya karar verdiklerinde mutlaka konunun uzmanı kişilerle görüşmelerini, seçecekleri eğitimin kendilerine ne kadar uygun olup olmadığını çok iyi araştırmalarını, alacakları eğitimin onlara kazandıracaklarını önceden görmeye çalışmalarını tavsiye ederim. Eğitim alacakları konu ne olursa olsun, amaçlarıyla ne kadar çok örtüşürse faydasını o kadar çok görürler. Yurtdışında eğitim alma fırsatı olanlar, oraya gittiklerinde zamanlarını sürekli eğlenceye ayırarak ya da sürekli ders çalışarak geçirmesinler. Dil öğrenmenin, ya da eğitime devam etmenin yanında, sosyalleşmeleri dil pratiklerini geliştirme açısından onlara çok şey katacaktır. Farklı milletlerden kişilerle tanışıp, farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olma fırsatını yakalayacaklar.

  • Paylaş: