Österreich Institut (Avusturya Enstitüsü), 2006'nın ikinci yarısından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Almanca dil eğitimleri verilen Enstitü; hukuk Almancası, sağlık Almancası, ticari Almanca, tercümanlık, akademisyelere y

Avusturya Dışişleri Bakanlığı na bağlı, merkezi Viyana da olan Österreich Institut (Avusturya Enstitüsü), Polonya, Macaristan, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya da yılda on binlerce kişiye Almanca eğitimi veriyor. Amacı Almanca dil eğitimini geliştirmek ve ülkeler arasında kültürel alışverişi sağlamak. 1994 de Türkiye de kurulan Avusturya Liseliler Vakfı da Enstitü'yü Türkiye ye getirebilmek için 2002 yılından beri uğraşıyordu. 2005 yılında Avusturya Dışişleri Bakanlığı kuruluşuyla bir lisans anlaşması imzalayan Vakıf,  Avusturya Dil Enstitüsü nü 2006'nın ikinci yarısında açtı.

Normalde Österreich Institut'lar yurtdışındaki konsolosluk ve büyükelçiliklerde faaliyet yürütürken ilk kez bir vakıf Österrich Institut un yurtdışındaki temsilcisi oldu. Avusturya Liseliler Vakfı Müdürü ve Avusturya Dil Enstitüsü Kurucu Temsilcisi Tijen Akman, Vakfın bundan çok büyük bir gurur duyduğunu söylüyor. Avusturya Dil Enstitüsü nün verdiği Almanca eğitiminin diğer kurumlardan farkını şu sözlerle açıklıyor: "Almanya da, Avusturya da, İsviçre de, Lichtenstein de Almanca konuşuluyor ama farklı aksanlarda. Biz belirli bir seviyeden sonra tüm bu aksanları vererek insanlara Almanca'nın farklı renklerini öğretiyoruz."

2006 da 250 kişiye eğitim veren Avusturya Dil Enstitüsü nün eğitim programı Ortak Avrupa Dil Kriterlerine göre oluşturuldu. Toplam 12 kurun yer aldığı Enstitü özel derslerin yanı sıra kurumlara özel programlar da düzenliyor.


Avusturya Dil Enstitüsü Kurucu Temsilcisi Tijen Akman, kurumsal ağlarını geliştirmek amacında olduklarını söylüyor: "İşyerlerinde kurumsal dil İngilizce ama Almanca da gittikçe önem kazanıyor. Avrupa da en çok konuşulan dil Almanca. AB ye geçiş sürecini düşündüğümüzde Almanya'nın büyüklüğü, ticari hacmi, Türkiye ile ilişkileri nedeniyle Almanca çok daha önem kazanacak. Siemens, T-Systems gibi global şirketlerde kurumsal dil İngilizce bile olsa çalışanlar toplantılara katıldıklarında kendi dillerinde konuşmak istiyorlar o zaman da biz bir şey anlamıyoruz. O nedenle Almanca öğrenmek istiyoruz."

Avusturya Dil Enstitüsü vereceği hukuk Almancası, sağlık Almancası, ticari Almanca, tercümanlık, akademisyelere yönelik sanat tarihi Almancası gibi programlarla kurumsal ağını geliştirmeyi hedefliyor.

Eğitimlerde klasik materyallerin yanı sıra Viyana daki merkezde hazırlanan ve seçme haberlerden oluşan bir gazete de öğrencilere dağıtılıyor. Bütün Avusturya gazetelerinden ilginç haberleri alıp derleyen gazetede günlük hayata yönelik bilgiler ve Avusturya'nın festivalleri, müzeleri hakkındaki haberleri içeriyor. Akman, "Ders kitaplarındaki Hans ve Maria yla kısıtlı kalmıyoruz" diyor. Enstitüde sınıf içi eğitimlerin yanı sıra sinema, dans kursu, Noel zamanında kurabiye pişirme gibi etkinlikler de dil eğitimi kapsamında yer alıyor.

Enstitü’nün Eğitim Müdürlüğünü Viyana daki merkez tarafından görevlendirilen Ulrike Pavelka (27) yapıyor.
Maksimum 14 kişilik sınıflarda eğitim veren enstitü ihtiyaç duyduğunda Avusturya Liseliler Vakfı nın Galatasaray daki yerini de kullanabiliyor. Enstitü nün hedefleri arasında 2008 de Anadolu yakasında da bir eğitim kurumuyla anlaşmaya varıp orada da bir kurs merkezi açmak var. Kurslar 3 Ekim de başlayacak. Detaylı bilgi için:www.oi-istanbul.org
Yazı: Burcu Özçelik

  • Paylaş: